Sarajevska filharmonija najavljuje: Hommage maestru Miroslavu Homenu

0
Radiosarajevo.ba
Sarajevska filharmonija najavljuje: Hommage maestru Miroslavu Homenu
Plakat / Hommage a Mo Miroslav Homen

U četvrtak, 9. decembra 2021. godine Sarajevska filharmonija će održati koncert u spomen na lik i djelo poznatog dirigenta Miroslava Homena koji je preminuo u martu ove godine. 

Miroslav Homen (1940 - 2021) bio je dugogodišnji gostujući dirigent orkestra Sarajevske filharmonije, direktor i prijatelj ovog orkestra i uvaženi kulturni djelatnik u Bosni i Hercegovina i i Hrvatskoj. 

Ćudić: Svako ko ima svijest o važnosti nezavisnog pravosuđa uzdržat će se od komentiranja procesa

Ćudić: Svako ko ima svijest o važnosti nezavisnog pravosuđa uzdržat će se od komentiranja procesa

Prvi put uz orkestar Sarajevske filharmonije publici će se predstaviti pijanist Zlatan Božuta, koji će izvesti popularni Koncert za klavir i orkestar br. 5 Ludwig van Beethovena, poznat kao „Carski“ koncertOvo je posljednji i najveći u ciklusu Beethovenovih klavirskih koncerata i ujedno najpopularniji zbog svojih snažnih melodijskih linija, blještave i raskošne instrumentacije orkestarskog aparata. 

Na programu će biti izvedena i 1. simfonija Johannesa Brahmsa, te uvertira Hebridi Felixa Mendelssohna.

Orkestar će predvoditi sarajevskoj publici već poznati dirigent, meastro Robert Homen (sin uvaženog maestra Miroslava Homena).

Koncert se održava u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 20 sati uz poštivanje preporučenih epidemioloških mjera. Ulaznicu su dostupne na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo po cijeni od 10, 20 i 30 KM

Miroslav Homen je rođen u Dubrovniku 1940. godine. Muzičku akademiju, Odsjek za kompoziciju i dirigiranje, završio u Sarajevu. Bio je dirigent Sarajevske opere i baleta. Od 1971. radio kao docent, pa vanredni profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Od 1988. do
1990. bio je direktor Sarajevske opere i Sarajevske filharmonije. 

Kao gost nastupao je u svim teatarskim kućama bivše Jugoslavije i u mnogim zemljama Europe. U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivan pl. Zajc u Rijeci radio kao ravnatelj Opere 1993-1994. 1998. primio je Nagradu Milka Trnina za ravnanje operama Rigoletto, Verdija i Madame Butterfly, Puccinija. Bio je vanredni profesor Pedagoškog fakulteta u Puli na Odsjeku glazbene kulture. Osnivač je mješovitog zbora INK Pula. Bio je stalni gost opernih kuća u
Splitu i Zagrebu.

. . . 

Zlatan Božuta svoje prvo muzičko obrazovanje stiče u klasi Draženke Čanković-Janković u Osnovnoj muzičkoj i baletskoj školi ”Novo Sarajevo“. Diplomski studij završava 2014. godine na Odsjeku za klavir Muzičke akademije u Sarajevu u klasi prof. Dragana Opančića, te master studij 2017. godine. Trenutno pohađa specijalizaciju u programu Talent Music Master Courses u Brescii, Italija, u klasi prof. Rubena Dalibaltayana. Zaposlen je u zvanju asistenta na Odsjeku za klavir, udaraljke, harfu i srodne instrumente na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Kroz školovanje izgradio je poziciju istaknutog mladog pijaniste, te ostvario uspjehe na mnogim pijanističkim takmičenjima od kojih se izdvajaju Specijalna nagrada na XII Federalnom takmičenju, Prvo mjesto na Yamaha Music Foundation of Europe, BiH; Druga nagrada na Internacionalnom takmičenju G. Campochiaro, Italija.

 Hommage a Mo Miroslav Homen - undefined

Plakat:  Hommage a Mo Miroslav Homen

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije