Frljić, Delbono, Nübling... Europski reditelji na ovogodišnjem MESS-u

0
D. Softić
Frljić, Delbono, Nübling... Europski reditelji na ovogodišnjem MESS-u
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Press MESS, Samir Avdić, Nihad Kreševljaković

Internacionalni teatarski festival MESS se ove godine održava od 30. septembra pa do 09. oktobra 2022. godine.

Na 62. izdanju najvećeg internacionalnog festivala u ovom dijelu Evrope, publika će imati priliku da pogleda najbolja domaća, regionalna i europska teatarska ostvarenja, nastala u pandemijskom i postpandemijskom periodu, a koje karakterizira posebna autorska kreativnost.

Tim povodom danas je u foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo, održana konferencija za medije, na kojoj su se okupljenima obratili Nihad Kreševljaković, direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS i Samir Avdić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Program 62. festivala MESS - pronađite predstavu za sebe

Program 62. festivala MESS - pronađite predstavu za sebe

Direktor MESS-a Nihad Kreševljaković najavio je da se vraćamo onome što je festival bio u predpanedmijskom periodu, predprošle godine imali smo online verziju, a prošle godine MESS je održan pod limitirani mjerama.

"Nadamo se da će se festival ove godine održati na način na koji je publika navikla. Programski, kvalitetom programa podjednako je dobar kao i festivali predhodnih godina. Kao i uvijek, festival je projekcija onoga što se dešava oko nas. MESS je smotra svega što se dešavalo u predpandemijskom periodu (npr. predstava 'Woyczek', Mađarska), a tu su i predstave koje su nastale u postpandemijskom periodu i u periodu pandemije", kazao je Kreševljaković.

Festival MESS: Wojzeck

Predstava u režiji najpoznatijeg hrvatskog reditelja Olivera Frljića, "Braća Karamazovi: Sve porodice nalik su jedna na drugu", otvara ovogodišnji festival. Nastala je u periodu pandemije i u momentu kada počinje ruska invazija na Ukrajinu. 

"'Braća Karamazovi' svakako su zanimljivi, radi se o dvije predstave, iz dva dijela, one funkcioniraju kao cjelina, ali i odvojeno. Prvi dio nosi naziv 'Sve sretne porodice nalik su jedna na drugu', a drugi 'Svaka nesretna porodica nesretna je na svoj način'", rekao je Kreševljaković.

Prvi put u historiji festivala publika će imati priliku pogledati predstavu koja dolazi sa Kipra, naslova "Ceremonija čaja", u režiji Achima Wielanda i to na sceni Sarajevskog ratnog teatra. Osim nje, izdvaja se i predstava "Republika Baklava" iz Grčke.

Baklava država
Festival MESS: Baklava država

Publika će moći uživati i predstavi "Ljubav" iz Italije, čiju režiju potpisuje višestruko nagrađivani Pippo Delbono.

Među bh. predstavama, za 62. Mess selektirane su "Ljubičasto" u režiji Selme Spahić, u produkciji Kamernog teatra 55, "Car Edip" u režiji Diega de Brea, u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Sceni MESS, te "Jugoslavija, moja otadžbina" u režiji Marka Misirače.

Očekuje se i predstava "Porijeklo", u produkciji Thalia Theatera, iz Hamburga. Djelo je režirao Sebastian Nübling, po tekstu Saše Stanišića, najznačajnijeg njemačkog pisca bosanskog porijekla.

Publika će moći pogledati i crnogorsku predstavu "Ana Karenjina", u režiji Mirka Radonjića.

Ana Karenjina
Festival MESS: Ana Karenjina

Jedna od dvije premijerne izvedbe na ovogodišnjem MESS-u je predstava "Što na podu spavaš", u režiji Kokana Mladenovića. Predstava je nastala po tekstu Darka Cvijetića, a Cvijetić i glumi u ovoj predstavi.

MESS se može pohvaliti i plesnom predstavom "SARA-JE-VO", režisera Edhema Jesenkovića u produkciji Balkan dance projecta.

Ministar kulture i sporta KS, Samir Avdić kazao je kako kulturnih dešavanja u Kantonu Sarajevo ne nedostaje, postoji velik broj događaja, a posjetitelji često ne mogu sve da isprate.

"Sretan sam i ponosan što smo kulturu dali građanima, MESS festival je jedan od brendova Sarajeva, Bosne i Hercegovine. Od srca želim da sve prođe u najboljem redu", kazao je Avdić.

Kompletan program festivala možete potražiti OVDJE.

Press MESS, Samir Avdić, Nihad Kreševljaković
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Press MESS, Samir Avdić, Nihad Kreševljaković

Prodaja ulaznica

Ulaznice za sve predstave 62. izdanja Internacionalnog teatarskog festivala MESS bit će dostupne uskoro putem web platforme www.kupikartu.ba , kao i na njihovim prodajnim mjestima širom Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije