:) / Filmom 'Kamila i Uliks' večeras otvoren 16. Pravo ljudski film festival

01. 12. 2021. u 23:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Počelo je 16. izdanje Pravo Ljudski Film Festivala, u sarajevskom kinu Meeting Point, koje ove godine predlaže dokumentarnu kinematografiju kao način nastanjivanja i odbrane života, te proširenja njegovih imaginarnih političkih područja izvan ekstraktivističke i suprematističke imaginacije, posvećene najkreativnijem činu, a to je čin svijetovanja (prema riječima filozofkinje Donne Haraway). 

16. izdanje Pravo Ljudskog Film Festivala počeo je filmom Kamila i Uliks, koji dolazi direktno sa svjetske premijere na IDFA-i u Sarajevo.

U režiji Diane Toucedo, sa filozofkinjama Vinciane Despret i Donnom Haraway, prema čijim tekstovima The Camille Stories i Autobiographie d’un poulpe, je adaptiran film. 

Otvoren 16. Pravo ljudski film festival - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Otvoren 16. Pravo ljudski film festival

Snimljen kao usmena pripovijest i prepiska između dva naratora i njihovih priča, film prati načine života i umiranja među zajednicama na oštećenoj planeti i njihovu rastuću stručnost u novom polju naučnog znanja: terolingvistici ili proučavanju životinja. jezicima. Naratori, u harmoniji sa svojim partnerima u simbiozi, postaju sve svjesniji mogućnosti rasta pipkastih i metamorfnih bića.

Diana Toucedo pridružila se večeras publici u Sarajevu na otvaranju festivala!

16. izdanje Pravo Ljudski Film Festivala održat će se u hibridnom formatu do 6. decembra (Kino Meeting Point i Filmski centar Sarajevo), nakon čega će filmovi biti dostupni online od 7. do 17. decembra na pravoljudski.org. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA