Počinje 16. izdanje festivala Pravo ljudski

Radiosarajevo.ba
Počinje 16. izdanje festivala Pravo ljudski
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Press konferencija 16. festivala Pravo ljudski

Prvu polovicu decembra obilježit će Pravo ljudski film festival, čije će se šesnaesto izdanje održati u hibridnom formatu, od 1. do 6. decembra u Kinu Meeting Point i Filmskom centru Sarajevo, nakon čega će filmovi biti dostupni online od 7. do 17. decembra na pravoljudski.org.

Ove godine festival se odvija u potpunosti u duhu vremena, fokusirajući svoje programe na ključne teme današnjice, kakve su ekologija - feminizam - politika.

Na današnjoj konferenciji za medije obratila se direktorica festivala Kumjana Novakova, koja je predstavila koncepciju ovogodišnjeg festivala:

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

"Kada je postalo izvijesno da će virus oblikovati našu stvarnost, odlučili smo da se kroz festival manje bavimo pitanjima forme, a više iskustvom novog življenja. Ovo izdanje, s tim u vezi, predstavlja četiri tematska programa: 

  • Kreativne ekologije za dovoljno zajendički svijet
  • Feministički činovi i igre imaginacije
  • Naše prošle revolucije - naše buduće bitke
  • i program Reverses, jedini koji je ostao tradicionalan od 2006. godine. 

Pravo ljudski će takođe predstaviti i dva specijalna programa. Gledatelji će imati priliku uvida u savremenu kinematografiju Brazila, kroz program pod nazivom "Više od svega, željela sam još malo ostati", te filmove nastale na platformi Annals of crosscut iz Stockholma, koja spaja nauku, teoriju i film".

Press konferencija 16. festivala Pravo ljudski  - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Press konferencija 16. festivala Pravo ljudski

Ovogodišnja programska selektorica je Adrianna Quena

Medijima se obratila i bh. redateljica Farah Hasanbegović, laureatkinja sa Jihlava film festivala, čiji će film "Prvi rođendan nakon apokalipse" biti dio zvaničnog programa PLJFF

"Ovo je festival koji stvara odnos razumijevanja prema filmu. Prvi put sam se susrela s filmom na ovom festivalu kada sam imala 16 godina. Tada sam preskočila 10 dana škole da bih učestvovala na radionici u sklopu Pravo ljudski festivala i to je promijenilo moj život. Mladi autori iz BiH mogu da odrastaju blizu filmske industriji koja im je prisutna i dostupna, a to nije svugdje slučaj. To je zbog toga što je filmska industrija BiH toliko mala. Činjenica da kao mlada filmska autorica imam priliku da gledam svoj film u istom kinu gdje sam gledala i divila se filmovima značajnih redatelja, za mene je posebna".

Film koji će u srijedu 1. decembra s početkom u 20,30 otvoriti 16. Pravo ljudski film festival je Kamila i Ulix (Camille & Ullysse), autorice Diane Toucedo, koji je prije sedam dana imao svjetsku premijeru na festivalu IDFA u Amsterdamu. 

Još jedan od nagrađenih filmova je Neonski fantom, brazilskog redatelja Leonarda Martinellija koji govori o dostavljačima u velikim gradovima. Autor će i sam prisustvovati projekciji. 

Napominjemo da će svi filmovi biti dostupni online. Detaljne informacije o filmovima i programu festivala potražite na  pravoljudski.org.

Farah hasanbegović i Adrianna Quena - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Farah hasanbegović i Adrianna Quena

Šesnaesto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala podržanli su Nacionalna zadužbina za demokratiju - NED (Vašington) i drugi partneri, dok se Specijalni program savremenog brazilskog filma realizira uz podršku Ambasade Brazila u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije