Kako misliti film: Prijavite se na radionicu filmske kritike

0
Radiosarajevo.ba
Kako misliti film: Prijavite se na radionicu filmske kritike
Foto: Tamara dela Fuente / Pravo ljudski film festival

Gradeći svoju kreativnu zajednicu, tijekom prethodnih godina, sastavljenu ne samo od prijatelja i prijateljica festivala, nego i mladih redatelja i redateljica, članova i članica žirija, autora i autorica, Pravo Ljudski Film Festival njeguje aktivan odnos ka društvenom i javnom, odnosno kritički pogled na svijet.

"U protekloj deceniji smo u festival integrirali filmski kritički izraz kao neodvojivi dio Pravo Ljudski identiteta, težeći kroz ovu formu predstaviti filmsku selekciju, problematizirati društvena i politička pitanja s kojima filmovi na programu polemiziraju, ali i promovirati kritičko mišljenje filma zasnovano na argumentu, znanju i senzibilitetu.

Ove godine nastavljamo naše prakse, tako što ponovno želimo (budućim) filmskim misliocima, novinarima i novinarkama u oblasti kulture, te mladim ljudima koji pišu i žele objavljivati umjetničku kritiku ponuditi šansu da to čine u toku festivala, gradeći na naš festivalski program, stručno mentorstvo i uzbudljivo festivalsko okruženje", rekli su organizatori festivala.

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Petero mladih ljudi s inspiracijom i motivacijom imat će priliku pohađati radionice, raditi na svom kritičkom izrazu, učiti o važnim društvenopolitičkim pitanjima današnjice kroz okno suvremenog kreativnog dokumentarnog filma.

Ako ste se okušali u pisanju umjetničke kritike, studirate na nekom od fakulteta društvenog, humanističkog ili umjetničkog usmjerenja, tražite prve ili nove profesionalne izazove i želite sklopiti korisna poznanstva u oblasti filma i kulture, prijavite se!

Očekuje vas nezaboravna festivalska avanture tokom koje ćete:
- Gledati ovogodišnji program Pravo ljudski film festivala i pisati filmsku kritiku;
- Pohađati radionicu koja uključuje rad na tekstu i slikama uz mentora i goste i gošće festivala;
- Pratiti Q&A sesije i razgovore s gostima i gošćama, te tako učiti od međunarodno priznatih dokumentarista i dokumentaristica;
- Imati priliku objaviti radove na jednom od naših medijskih partnera;

"S vama želimo dijeliti znanje i iskustvo, ali prije svega, ljubav prema pokretnim slikama. Stoga prethodno iskustvo nije nužno, ali bismo svakako voljeli vidjeti neki primjer vašeg prethodnog rada, bez obzira da li je objavljivan ili ne. Tražimo i odgovornost i komunikativnost, te poznavanje engleskog jezika. Također, pohađanje radionice i praćenje festivalskih sadržaja je obavezno", poručili su iz Pravo ljudski film festivala.

Mentor radionice bit će filmski kritičar i urednik Duart Platforme, Arman Fatić koji će sudionice/ke provesti kroz kritičko mišljenje filmova, pisanje i uredništvo tekstova, te će pratiti i usmjeravati polaznice/ke u filmskim razgovorima i raspravama.

Prijave je potrebno dostaviti na press@pravoljudski.org najkasnije do 25.11.2021. godine.

Zainteresirani kandidati i kandidatkinje potrebno je da pošalju CV na B/H/S jeziku, te jedan primjerak rada (filmski osvrt/esej/kreativno pisanje). 

Pravo ljudski film festival održat će se od 1. do 17. decembra 2021. Više informacija na zvaničnoj web stranici pravoljudski.org

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije