Pravo Ljudski Film Festival: Kako smo granicama premrežili planetu

0
Radiosarajevo.ba
Pravo Ljudski Film Festival: Kako smo granicama premrežili planetu
Foto: Pravo Ljudski Film Festival / Insert iz filma

Ovogodišnji, 15. Pravo Ljudski Film Festival, otvoren je sinoć filmom Kordiljeri snova Patricija Guzmana, ali i porukom selektorskog tima festivala, Dioga Pereire i Kumjane Novakove.

"Počevši od danas, pa sve do 20. decembra, festival predstavlja četiri programa koji su intrinzično povezani jedan s drugim. Čak i ako nikad prije nismo mogli zamisliti film online, pozivamo vas da nam se pridružite u gledanju filmova na malom ekranu i usuđujemo se zatražiti vaše društvo i podršku, kako bismo podijelili ove izazovne trenutke", jedna je od poruka uvodnog videa.

Već od danas je otvorena i prva ovogodišnja programska selekcija, naslovljena Nakon što mapa zemlje prekrije zemlju, a filmovi će biti dostupni do 1. decembra.

Tematski fokus ovog programa na aproprijaciju i osvajanje zemlje ispituje kako se pretvaranje zemlje u teritoriju koja se eskploatiše na račun prirodnog sklada zajednice i prirode, manifestuje na društvenom i političkom planu.

"Prisilna aproprijacija zemlje i njenih prirodnih resursa tokom epohe otkrića bila je podsticaj savremenom kapitalizmu. Ljudska kontrola nad Majkom Zemljom se širila kroz teritorijalizaciju, crtanje granica na planeti i oko nacionalnih država, kao i stvaranje carina i vojnih granica – granica i zidova branjenih bombama koje znače smrt.
Bilo da se bave eksploatacijom prirodnih resursa u užem smislu (Ostaci (arhipelag) Enar de Dios Rodríguez), katastrofičnim prikazima topljenja glečera, koji postaju samo još jedan spektakl za turiste (Park otapajućeg leda Liliane Colombo), ili pričaju priču o mašineriji potrebnoj za proizvodnju jedne plastične kašike koju s lakoćom bacamo u smeće (Kašika Laile Paklanine), filmovi iz ove selekcije ističu se time što jasno govore protiv kapitalističke mašinerije novca koja sada već potpuno iscrpljuje planetu koju dijelimo", saopćili su iz Pravo Ljudski Film Festivala.

Selekcija donosi i filmove autorica koje se vraćaju na PLJFF: uz Lailu Pakalninu, tu su Sarah Francis, autorica nagrađena specijalnim priznanjem 2014. godine.

Francis će se na ovogodišnjem festival predstaviti sa filmom Kako na nebu, tako i na zemlji – egzistencijalnu potragu u kojoj se isprepliću stvarnost i fantazija i postavlja pitanje da li je novi početak stvarno moguć?

Cjelokupni program ovog festivala ima snažnu regionalnu komponentu, a u prvom dijelu prikazuje se prvi dugometražni film crnogorskog reditelja Ivana Salatića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije