Pluralitet reprezentacija: Vizuelni identitet 15. Pravo Ljudski Film Festivala

0
Radiosarajevo.ba
Pluralitet reprezentacija: Vizuelni identitet 15. Pravo Ljudski Film Festivala
Oficijelni vizual / 15. Pravo Ljudski Film Festival

Sveopšta kriza koju svijet proživljava u toku 2020. godine ima stotinu lica. Ona je idejna i politička, ekonomska i zdravstvena, okolišna i kulturna.

Istovremeno, ona se čini trajna i nepovratna: novo normalno već se uvlači u svakodnevnicu svih nas. Život mjesecima organiziramo u neprekidnim ciklusima otvaranja i zatvaranja, navikavamo se na vlastite virtuelne avatare, o sebi u svijetu i svijetu samom razmišljamo s mješavinom zebnje i nade.

Program 15. Pravo Ljudski Film Festivala stvaran je u atmosferi hitnosti koja istražuje i promišlja uzroke oboljelog svijeta, ali nikada iz vida ne gubeći potencijalno ozdravljenje.

Festival će se u potpunosti održati na Mreži, online, od 25. novembra do 20. decembra.

Umjesto, kako je to uobičajeno, jedne slike, vizuelni identitet ovogodišnjeg festivala otvara se ka pluralitetu vizualnih reprezentacija koje odražavaju pluralitet današnjice, time i ka budućnosti koju valja graditi zajednički i odvažno. Razumijevanje budućnosti ne može počivati tek u jednoj slici, nego upravo u mnoštvu.

Vizuali komuniciraju izravno, gradeći značenja na prividno jednostavnoj, a ustvari asocijativno kompleksnoj relaciji između boje i oblika.

15. Pravo Ljudski Film Festival - undefined

Oficijelni vizual: 15. Pravo Ljudski Film Festival

Dominantna zelena boja priziva filmsko sredstvo iluzije, green screen, ali i neke od najnaprednijih političkih rješenja koje čovječanstvo trenutno ima. Krug konotira cikličnost vremena i kruženje kao osnovnu dinamiku prirode, no on je ujedno i motiv današnjice: omeđivanje teritorija i zajednica, prostori unutar kojih se u vrijeme krize zatvaramo i unutar kojih stojimo na disciplinoranoj distanci, ali i krug najbliskijih, onih koje u vremenu pandemije možemo zagrliti.

"Svi filmovi 15. izdanja PLJFF bit će dostupni na našoj web platformi od 25. novembra, a detalje o programu objavit ćemo u narednim danima. Dobrodošli/e", naveli su organizatori.

Za više informacija o programu i programskim sadržajima pratite pravoljudski.org i hashtag #pravoljudski15 na socijalnim mrežama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije