... / Pravo Ljudski Film Festival bliži se kraju: Uživala publika iz više od 35 zemalja

21. 12. 2020. u 15:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1

Ovogodišnje, 15. izdanje Pravo Ljudski Film Festivala, i prvo njegovo online izdanje, bliži se kraju.

Organizatori su podijelili informacije o gledanosti online programa, ali i promišljanja o neobičnim okolnostima u kojima se odvijalo 15. izdanje festivala.

"Iako su nam ove godine beskrajno nedostajali razgovori, susreti, veliko platno i užurbana, uzbudljiva festivalska atmosfera, ipak uviđamo da je suština onoga što PLJFF već 15 godina čini i u vremenu pandemije i globalne krize očuvana.

Iako se nismo fizički sreli, a festival smo organizirali na daljinu, očuvali smo sponu između filmova i gledatelja/ica i osigurali prostor za nezavisni film koji je važniji i relevantniji nego ikad", naveli su organizatori.

Filmove je gledala publika iz više od 35 zemalja, a putem platforme pravoljudski.org dosegli su 2.547 gledatelja/ica, s ukupno 17.036 pregleda.

Koristeći Facebook, došli su do 21.553 gledatelja/ice, a na Instagramu do njih 11.389.

"Ove godine festival se održao u drugačijem formatu i obimu, ali je i pored toga donio pažljivo selektiran program za regionalnu i međunarodnu publiku. Naša namjera bila je i da se povežemo sa regionalnom i međunarodnom publikom kroz ohrabrivanje javnih debata o važim temama kao što su ekologija, posthumanizam, postkolonijalizam, migracije i feminizam.

Pokušali smo na najbolji način očuvati duh zajedništva festivala i kroz nekoliko online razgovora i intervjua sa rediteljima i rediteljicama. Nadam se da ćemo sljedeće godine ponovo biti zajedno u kinima, dijeliti i brinuti jedni za druge", poručio je Diogo Pereira, koordinator programa PLJFF.

Odluku da ovaj festival bude organiziran u virtuelnom prostoru i na mreži, prema riječima direktorice festivala Kumjane Novakove, nije bilo jednostavno donijeti.

"Godina iza nas bila je nadrealno iskustvo za sve. Naše dnevne sobe postale su naše kancelarije, utočišta, učionice, mjesta gdje pokušavamo razumijeti sve što nam se dešava. Povrh svega, naše su dnevne sobe postale prostor za društveni život. Za Pravo Ljudski bila je to ogromna odluka za donijeti: da li da se pridružimo svijetu koji pretvara naš najintimniji prostor u ogromnu platformu gdje se sve sudara i miješa?", kazala je Novakova.

Istakla je da na kraju festivala još nisu sigurni da li su donijeli pravu odluku.

"Budućnost će nam to reći. U našu odbranu, želim samo reći: doista smo se trudili da ponudimo „spori“ sadržaj, vrlo pažljivo osmišljan, podučavan, građen i prezentiran. Učinili smo sve da podržimo svakoga ko je na putu da (pro)misli ovo ludo vrijeme u kojem živimo... Iskreno se nadam da ćemo preživjeti i pronaći nove načine", rekla je Novakova.

Film zatvaranja, Sahrana države (Sergei Loznitsa), može se pogledati do 23. decembra na pravoljudski.org.

"Sahrana države dvosatna je 'obdukcija' snimaka nastalih tokom marta 1953. godine, prva četiri dana nakon smrti Staljina. Film podsjeća i upozorava, čime poziva ujedno i na otpor i promišljanje političkih alternativa. Zbog toga je on sasvim prirodan zaključak 15. PLJFF tokom kojeg smo gledali filmove koji otvoreno protestuju protiv zločina koje nanosimo jedni drugima i planeti, ali i odvažno zahtijevaju nove političke modele, ne dozvoljavajući nam da zaboravimo odgovornost prema budućnosti", naveli su iz PLJFF.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA