Festival "Zumiraj prava": Od digitalnog groblja do ponovnog otkrića 1968. godine

0
Radiosarajevo.ba
Festival "Zumiraj prava": Od digitalnog groblja do ponovnog otkrića 1968. godine
Foto: Pravo Ljudski Film Festival / Detalj iz filma

Festival za mlade Zumiraj prava je, bar u normalnim okolnostima, jedna cjelogodišnja avantura tokom koje se družimo sa talentiranim filmofilima od 17 do 25 godina, putujemo, učimo o filmskim tehnikama i na samom kraju premijerno gledamo njihove filmove na Pravo Ljudski Film Festivalu.

"No u ova 'nenormalna' vremena, i naš se Zoom preselio na Zoom, pa su tako brojne aktivnosti odvijale online, a baš tako ćemo gledati i ovogodišnji filmski izbor, koji po tematskoj aktuelnosti i angažiranosti u korak prati glavni festivalski program", saopćili su iz Pravo Ljudski Film Festivala.

Slijedeći liniju istraživanja osvajanja i eksploatacije zemlje, porobljavanja ljudskih zajednica i traganja za političkim pomacima, i program za mlade će se pozabaviti ekološkim i kolonijalnim pitanjima, ali i intimnim traganjima za identitetom, slobodom i umjetnošću.

"Ukupno 10 filmova vode nas na najčudnije lokacije svijeta, kao što su ekološki devastirane obale Mrtvog mora čije se ime, čini se, pretvara u proročanstvo (Mrtvo more umire).

Prateći muziku, tačnije rap koji prkosi cenzuri, zaputit ćemo se i u Kinu (Zarobljeni u Gradu hiljadu planina), filmovi nas vode i u daleku, a ipak tako aktuelnu 1968. godinu (Naši porazi), ali ćemo na izvjestan način i ostati kod kuće, gdje nas čekaju na nov način obrađene stare teme, poput odnosa s roditeljima i identiteta (Kući, ali i ne baš).

Pažnju skrećemo i na film Proricanja koji bi mogao biti posebno zanimljiv gledateljima i gledateljicama iz Bosne i Hercegovine: rediteljica Sarah Vanagt radila je sa djecom iz Brisela, Anite i Sarajeva, tražeći od njih da vlastite impresije, snove i strahove projektuju u budućnost, ne bi li se stekli neki trajniji, dublji uvidi ispod površine sadašnjosti", naglasili su iz Pravo Ljudski Film Festivala.

Najavili su da film Dobrodošli u Sodomu, pak, nudi uznemiravajući prikaz "stvarne" Sodome, kako je nazivaju lokalci – elektronskog groblja smještenog u blizini glavnog grada Gane, Accre.

"Najmasovnija deponija otpada gdje godišnje završi oko 250.000 pokvarenih kompjutera, smartfona i drugih uređaja također je i dom je za nekoliko hiljada ljudi koji ovdje žive i rade. Film nudi uvid u njihove živote i – upozorava", ukazali su iz Pravo Ljudski.

Filmovi festivala za mlade Zumiraj prava otvoreni su publici od 26. novembra do 19. decembra na pravoljudski.org.

Pridružite se.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije