Pravo Ljudskog Film Festivala otvara se i zatvara posthumanističkim filmovima

1
Radiosarajevo.ba
Pravo Ljudskog Film Festivala otvara se i zatvara posthumanističkim filmovima
Foto: Pravo Ljudski / Film Festivala otvara se i zatvara posthumanističkim filmovima

16. izdanje Pravo Ljudski Film Festivala održat će se u hibridnom formatu, od 1. do 6. decembra (Kino Meeting Point i Filmski centar Sarajevo), nakon čega će filmovi biti dostupni online od 7. do 17. decembra na pravoljudski.org. 

16. izdanje Pravo Ljudskog Film Festivala počet će filmom Kamila i Uliks, koji dolazi direktno sa svjetske premijere na IDFA-i u Sarajevo.

U režiji Diane Toucedo, sa filozofkinjama Vinciane Despret i Donnom Haraway, prema čijim tekstovima The Camille Stories i Autobiographie d’un poulpe, je adaptiran film.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

16. izdanje Pravo Ljudski Film Festivala - undefined

Foto: Pravo Ljudski Film Festival

Snimljen kao usmena pripovijest i prepiska između dva naratora i njihovih priča, film prati načine života i umiranja među zajednicama na oštećenoj planeti i njihovu rastuću stručnost u novom polju naučnog znanja: terolingvistici ili proučavanju životinja. jezicima. Naratori, u harmoniji sa svojim partnerima u simbiozi, postaju sve svjesniji mogućnosti rasta pipkastih i metamorfnih bića.

Diana Toucedo pridružit će se publici u Sarajevu na otvaranju festivala!

Film zatvaranja ovogodišnjeg festivala djelo je austrijskog filmaša Rala Mayera koji ocrtava "ekologije savremene istorije" povezujući prošlu budućnost i današnje spekulacije. Mayerov film Izvanzemaljske ekologije (Retroflektori: astronaut, robot, vanzemaljac) bavi se oikosom – kućom koja je tražena, a samim tim i dom, i ukleta, pa stoga nije dom. U odsustvu temeljne prirode i u prisustvu različitih post-ljudskih tijela – i više upornih nego što postoje u svojim tragovima i ostacima – vidimo da se oikosova ekologija pretvara u hauntekologiju.

16. izdanje Pravo Ljudski Film Festivala - undefined

Foto: Pravo Ljudski Film Festival

Mayerov duhoviti esej, građen na visokim asocijacijama, prolazi kroz materijale koji izgledaju i osjećaju se kao ostaci iz povijesti svemirske ekologije i eksperimenata u biosferama: video snimci iz laboratorija, televizijski isječci s vijestima iz svijeta nauke, filmske scene sedimentirane u dječjoj potrošačke kulture; potonji su u velikoj mjeri. Ovim bitnim tijelima, citiranim iz sci-fi klasika kao što su Blade Runner i E.T., nešto je dopunjeno, nešto jednako kategorično.

Šesnaesto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala velikodušno je podržano od strane Nacionalne zadužbine za demokratiju (Vašington) i mnogih drugih partnera, dok je Specijalni program Više od svega, željela sam još malo ostati – savremeni brazilski film uz podršku Ambasade Brazila u Bosni i Hercegovini.
Za sve informacije o dostupnosti filmova, kao i svim ostalim festivalskim aktivnostima, pratite našu web stranicu pravoljudski.org, društvene mreže i hashtagove #plj16 i #pravoljudski16

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije