Festival kulture Slovo Gorčina: Idemo premostiti pustinju, 49. put po redu

Radiosarajevo.ba
Festival kulture Slovo Gorčina: Idemo premostiti pustinju, 49. put po redu
Foto: Press tim Slova Gorčina / Plakat manifestacije

Press konferencija povodom Festivala kulture Slovo Gorčina, koji će biti održan u Stocu,  od 24. do 26. jula, održana je danas u sarajevskoj knjižari Buybook. 

"Odgovorno i strpljivo smo pratili razvoj zdravstvene situacije u Bosni i Hercegovini i Stocu, te u ovim izazovnim vremenima za svakoga od nas, potrudili se osmisliti način da održimo dugu tradiciju festivala, poštujući odluke i preporuke nadležnih tijela, saopćili su organizatori. 

Slovo Gorčina je festival koji se održava od 1971. godine i bio je prepoznatljiv kulturni događaj u bivšoj državi. U ratu je doživio stanku od nekoliko godina, ali nakon toga je nastavio da živi, sa nastojanjem organizatora da mu vrate predratni sjaj.

Festival je zagovarao veliki bosanskohercegovački pjesnik Mak Dizdar još 1970. godine, u želji da objedini i u Stolac dovede cjelokupno bh. i jugoslovensko umjetničko stvaralaštvo.

Ove godine, na konkurs za prvu neobjavljenu zbriku poezije je pristigao rekordan broj rukopisa, njih 68, a žiri u sastavu Dubravka Bogutovac, Darko Cvijetić i predsjedavajući Alija Pirić je odabrao tri finalistice.

Gorčin Dizdar, Predsjednik Udruženja Slovo Gorčina je predstavio ovogodišnji program festivala, koji je sublimacija književnosti, likovne umjetnosti, muzike, filozofije…

"Ovogodišnje Slovo Gorčina započinjemo u petak, 24. jula, turističkim obilaskom gradske jezgre Stoca, u saradnji sa projektom Stolac: raskršće civilizacija; a nakon toga će uslijediti svečano otvorenje, dodjela nagrade Mak Dizdar najboljoj mladoj pjesnikinji u 2020. godini, te program posvećen ovogodišnjem gostu pjesniku, Semezdinu Mehmedinoviću, koji prvi put u Bosni i Hercegovini nakon rata čita svoju poeziju, i to upravo pod svodom Maka Dizdara. Veče završavamo koncertom Mustra Orchestra, saopćeno je. 

U subotu, 25. jula, biće otvorene izložbe Land in Exile, Admira Mujkića, te What Remains Behind, umjetnice Aleksandre Kokotović. Istog dana, biće upriličena tribina Na pravoj strani historije: književnost i društvena odgovornost gosti, nakon čega će gosti i publika uživati u programu Buybook predstavlja, koji će ugostiti Đurđicu Čilić, Nenada Rizvanovića i Igora Borozana. Veče će donijeti sjajan muzički program, u okviru kojeg će nastupiti njemački Krautrock bend Embryo i poznati domaći DJ dvojac After Affair.

Posljednji dan festivala biće upriličena promocija zbirke poezije Papagaj Sloboda, autora Vernesa Subašića prošlogodišnjeg dobitnika nagrade Mak Dizdar, te Otvoreni mikrofon, koji će moderirati mladi pjesnik sa stolačkom adresom, Alden Idriz.
Posjetite Stolac i ove godine i doživite tri dana kulturno-umjetničkih sadržaja na otvorenom, muzej pod svodom Maka Dizdara, osvježite se u hladnoj Bregavi i osjetite duh Mediterana, te saznajte ko su najbolji mladi pjesnici i pjesnikinje ove godine.

Kao što je to napisao Pjesnik, idemo premostiti pustinju, 49. put po redu! Dođite u Stolac od 24. do 26. jula!

PLakat i program manifestacije  - undefined

Foto: Press tim Slova Gorčina: Program manifestacije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije