U duhu Maka Dizdara: Počinje Slovo Gorčina

Radiosarajevo.ba
U duhu Maka Dizdara: Počinje Slovo Gorčina
Foto: Promo / Slovo Gorčina

Svečano otvorenje Festivala kulture Slovo Gorčina, na kojem će kroz tri dana biti održani koncerti, predstave, izložbe, promocije knjiga i ostalo, bit će upriličeno večeras, 26. jula, na nekropoli stećaka Radimlja s početkom u 20 sati, recitalima pjesnika Amira Brka i Roberta Pehara.

Bosna je Maku bila nepresušni izvor inspiracije

Nakon toga će u avliji Đulhanumine kuće uslijediti koncert sarajevskog electro dua Basheskia & Edward EQ, čiji su rijetki živi nastupi poslastica za publiku, a doživljaj će upotpuniti i VJ-ing performans Edite Gazibare.

Festival kulture "Slovo Gorčina" objavio konkurs za mlade pjesnike i pjesnikinje

I ove godine organizatori pokušavaju oživjeti duh Maka Dizdara i ideju festivala koji objedinjuje i na jedno mjesto, u Stolac dovodi cjelokupno naše umjetničko stvaralaštvo.

Važna dio festivala je i Stolački ljetni univerzitet koji počinje sutra, predavanjem profesora Dragana Markovine, a nakon njega uslijedit će i predavanja prof. Tomislava Brleka i Štefice Galić.

Ovogodišnja tema univerziteta je OTPOR!, a organizuje se u saradnji s Fondacijom Friedrich Ebert, u sklopu projekta SEE Democratic Left (Demokratska ljevica jugoistočne Europe).

Festival će se održavati do nedjelje, 28. jula, kada će, među ostalim, biti upriličena i promocija zbirke poezije Prostori, autorice Željane Vukanac, prošlogodišnje dobitnice nagrade Mak Dizdar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije