Festival svjetla Sarajevo počinje u subotu: Tri mjeseca atrakcije za građane i turiste

1
FENA
Festival svjetla Sarajevo počinje u subotu: Tri mjeseca atrakcije za građane i turiste
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Press konferencija, Festival svjetla Sarajevo

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine bit će domaćin Festivala svjetla, koji će biti održan od 25. novembra ove godine - Dana državnosti BiH do 1. marta naredne godine - Dana nezavisnosti BiH.

Taj događaj zamišljen je kao atrakcija za građane i posjetioce Sarajeva, u naredna tri mjeseca.

U današnjem razgovoru sa medijima, u Zemaljskom muzeju BiH, istaknuto je da će ta postavka obogatiti kulturno-zabavnu i turističku ponudu Sarajeva u zimskom periodu, ali i afirmisati bogato bh. prirodno i kulturno-historijsko naslijeđe. Svjetlosne dekoracije osvijetlit će fasadu Zemaljskog muzeja BiH, a Botanički vrt Muzeja bit će ispunjen svjetlosnim skulpturama, video instalacijama i hiljadama lampica.

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

Zamjenica direktora Zemaljskog muzeja Ana Marić kaže da je glavni i osnovni cilj, i što je bitno za Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, tim projektom prije svega privući novu publiku, posebno djecu i mlade ljude. Ona kaže da je svaka izložena svjetlosna skulptura direktno povezana sa muzejskim kolekcijama. Na taj način će biti i edukativna, ali i poziv svima da dođu u Muzej i vide uživo te kolekcije.

Prema njenim riječima, zarada koju ostvare najvećim dijelom će biti uložena u projekt obnove južnog dijela Botaničkog vrta, dijela koji gleda prema Vilsonovom šetalištu.

Tajni svijet Zemaljskog muzeja BiH: Otkriveni nepoznati eksponati, hamajlije, talismani...

Tajni svijet Zemaljskog muzeja BiH: Otkriveni nepoznati eksponati, hamajlije, talismani...

Autorica koncepta Festivala Nataša Musa kaže da slični svjetlosni festivali, naročito u botaničkim vrtovima, postoje širom svijeta. Ono što je unikatno za festival u Sarajevu jeste što je, apsolutno, prilagođen onome što se nalazi unutar zidina i u bašti Zemaljskog muzeja.

Haris Fazlagić predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo smatra da će taj festival doprinijeti i obogatiti turističku ponudu Sarajeva. Kaže da se, u istom periodu takav festival dešava u još nekoliko svjetskih turističkih destinacija, što je pohvalno.

Kreator vizuelnog identiteta Festivala Admir Šljivnjak poentirao je da je simbol Festivala dijagram svjetla, u formi cvijeta ljiljan. Kako je kazao 'to je autohtoni bosanski ljiljan - metafora svih nas, naše domovine, uporan da na ovom tlu niče, raste, živi i uljepšava i miriše. I za nas ima neki skoro mitološki značaj'.

Zlatan Osmanagić je predstavnik platforme TixBase, koja surađuje sa brojnim svjetskim festivalima, a na Festivalu svjetla u Sarajevu prezentirat će svoju inovativnu tehnologiju prodaje i kontrole ulaznica. Naglašava da se ulaznice u digitalnom formatu mogu pronaći na platformi www.tixbase.com, a njihova tehnologija kontroliše i fizičke ulaznice. TIXBASE je već kupio 2.000 ulaznica za Festival svjetla Sarajevo, koje će rasporediti školama u BiH da posjete Muzej i Festival svjetla.

Tokom naredna tri mjeseca, gosti Festivala moći će uživati u instalacijama, neke su audio-vizuelne, neke isključivo vizuelne. Trenutno su ugostili u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja umjetničku skupinu iz Francuske, a njihove svjetlosne skulpture ukrašavaju festivale svjetla i botaničke vrtove širom svijeta. U okviru Festivala svjetlost, među ostalim, bit će upriličene i radionice za djecu koje su vezane uz svjetlo, a poenta jeste potaknuti kreativce iz čitave BiH.

Zemaljski muzej imat će, za vrijeme Festivala svjetla, duplo radno vrijeme. Tako osim standardnih aktivnosti, tokom dana kao Zemaljski muzej, naredna tri mjeseca od 17.30 sati otvara svjetlosna vrata Festivala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije