Izložba "Između dvije imperije, BiH na fotografijama Františeka Topiča" vraćena u Zemaljski muzej

0
Radiosarajevo.ba
Izložba "Između dvije imperije, BiH na fotografijama Františeka Topiča" vraćena u Zemaljski muzej
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Izložba Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885. – 1919.

U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine (zgrada Odjeljenja za etnologiju) večeras, 9. augusta otvorena je izložba Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885. – 1919.

Zemaljski muzej BiH od svog osnivanja, uz osnovnu muzeološku i naučnoistraživačku djelatnost na poljima arheologije, etnologije i prirodnih nauka, sistematski prikuplja, obrađuje i arhivira fotografije, negative i filmove, te je nezaobilazna baza i početna tačka za svako ozbiljnije istraživanje historije fotografije u Bosni i Hercegovini. Unutar te ogromne baze najistaknutije mjesto zauzima raritetna zbirka s više od 10.000 negativa na staklenim pločama koja datira iz vremena kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Takvim, izuzetno vrijednim, osjetljivim i samim time ugroženim zbirkama daje se prednost i posvećuje posebna pažnja u procesu restauracije, konzervacije i digitalizacije. Kao najveći i sadržajno najvažniji dio navedene zbirke izdvaja se korpus od oko 6.000 negativa objedinjen potpisom jednog od najistaknutijih pionira fotografije u Bosni i Hercegovini – Františeka Topiča, Čeha koji je dobar dio svoga radnog vijeka proveo u Zemaljskom muzeju BiH, prvo kao arhivski činovnik a potom i kao bibliotekar, sekretar i fotograf.

Britanski izaslanik u UN: "Pozivamo lidere iz RS da obustave svoje secesionistčko djelovanje"

Britanski izaslanik u UN: "Pozivamo lidere iz RS da obustave svoje secesionistčko djelovanje"

Kroz navedeni proces obrade impozantne zaostavštine Františeka Topiča Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, uz finansijsku podršku Lutrije Bosne i Hercegovine, učinio je napor da neke od najvrjednijih fotografija javnosti predstavi putem izložbe kao i luksuzne monografije pod zajedničkim imenom: Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885. – 1919.

Izložba, kao i monografija, kao izbor najzanimljivijih, ranije uglavnom neobjavljivanih Topičevih fotografija, autora Ziyaha Gafića i dr. Mirsada Sijarića, daje visoko kvalitetni i cjeloviti uvid u stvaralački opus autora čiji se rad izdvaja kao izvor prvog reda za istraživanje intimne historije i geografije bosanskohercegovačkog društva u osvit jedne od najvećih ljudskih i civilizacijskih tragedija uopšte – Prvog svjetskog rata.

Izložba Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885. – 1919., se nakon iznimno uspješnih internacionalnih gostovanja u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji, kao i u brojnim mjestima s prostora cijele Bosne i Hercegovine, ponovo vraća u svoj trajni dom, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, gdje će u novoj i osvježenoj postavci biti predstavljena svim ljubiteljima istančanih umjetničkih i historijskih vrijednosti, kao i onim koji će to tek postati.

Izložba Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885. – 1919.
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Izložba Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885. – 1919.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije