U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba japanskih lutaka "Ningyo"

0
Radiosarajevo.ba
U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba japanskih lutaka "Ningyo"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Izložba Ningyo u Zemaljskom muzeju BiH

U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine danas, 14. novembra, otvorena je izložba japanskih lutaka pod nazivom NINGYO: Umjetnost i ljepota japanskih lutaka.

Izložba se sastoji od četiri dijela u kojima imate priliku upoznati se sa japanskim lutkama i njihovom kulturom koja se njegovala tokom historije Japana i života ljudi.

U prvom dijelu će kroz "Sekku ningyo", lutke koje su korištene u molitvama za zdravlje i razvoj djece, biti predstavljen tok razvoja japanske lutke, koja svoje korijene ima u ritualima, kao i oblik molitvi sadržanih u tim lutkama.

Bruno Akrapović:	Svaka čast mojim igračima. Publika nas je nosila

Bruno Akrapović: Svaka čast mojim igračima. Publika nas je nosila

U drugom i trećem dijelu će biti predstavljene "Bijutsu ningyo", lutke čija tehnika izrade uzima dah, i "Shomin no ningyo", narodne lutke koje su napravljene od jednostavnog materijala, ali su prepune šarma.

Na kraju, u četvrtom dijelu, biti će predstavljeno širenje kulture japanskih lutaka, sa fokusom na raznolikost japanskih lutki i njihovu formu danas.

Izložba je otvorena do 10. decembra.

Atmosferu sa otvorenja izložbe, pogledajte u našoj galeriji.

Izložba Ningyo u Zemaljskom muzeju BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Izložba Ningyo u Zemaljskom muzeju BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije