'Mala retrospektiva': Otvorena multimedijalna izložba Adisa Eliasa Fejzića

0
Radiosarajevo.ba
'Mala retrospektiva': Otvorena multimedijalna izložba Adisa Eliasa Fejzića
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Izložba Adisa Eliasa Fejzića "Mala Retrospektiva"

U galeriiji Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo danas u 12.30 sati otvorena je izložba Mala retrospektiva Adisa Eliasa Fejzića.

Umjetnik se predstavio multimedijalnom izložbom u formi skulptura u kamenu, grafika, crteža, printeva i rješenjima iz oblasti grafičkog dizajna.

Adisov rad je specifičan po tehnici rada, a to je direktno klesanje kamena. Njegove skulpture, u kamenu imaju jednu specifičnu poetiku. Grafike, crteži i printovi su u bojama, a boje su iznimno moćne.

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

Na izložbi Mala retrospektiva umjetnik je predstavio i svoj dizajn omota za knjige.

"Kao i svaki pravi romantik, Adis želi spasiti svijet i vjeruje da ga samo pravi romantici mogu spasiti. Život je ono što se događa dok planiramo nešto drugo.

[related]https://radiosarajevo.ba/metromahala/kultura/stijepo-i-prijatelji-otvorena-respektabilna-izlozba-skulptura-prof-gavrica-i-njegovih-ucenika/515103[/related]
 
Umjetnost je mistična i ne traži da je razumijete. Možete se njome igrati, možete je osjećati, možete je koristiti", poručili su organizatori izložbe.

Izložbu možete pogledati svakim radnim danom od 9 do 15 sati do kraja mjeseca novembra.

U fotogaleriji portala Radiosarajevo.ba pogledajte kako je bilo na otvorenju izložbe.

Izložba Adisa Eliasa Fejzića
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Izložba Adisa Eliasa Fejzića "Mala Retrospektiva"

Adis Fejzić je prvi bosanskohercegovački doktor nauka za skulpturu, a diplomu je stekao u Australiji.

Adis se izdvaja se svojim radom, ali i stilom koji njeguje još od srednjoškolskih dana. Njegov vanjski imidž je dominantno crn, a opet interesantno dominantne skulpture radi u bijelom kamenu.

U početku je njegova želj bila da pravi omote za gramofonske ploče, zbog čega se iz rodnih Zavidovića preselio u Sarajevo, gdje upisuje Srednju školu primijenjenih umjetnosti Sarajevo.

Njegov talenat za skulpturu primijetili su prof. Luka Ilić i prof. Stijepo Gavrić. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu je diplomirao i magistrirao. Kao profesor Kiparstva radio je u Srednjoj školi primjenjenih umjestnostipunih 7 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije