Otvaranjem klesarske radionice i izložbom Mostovi Sarajeva započeli Dani UNSA

V.A.Z.
Otvaranjem klesarske radionice i izložbom Mostovi Sarajeva započeli Dani UNSA
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Darko Šobot i Adis Fejzić u novoj klesarskoj radionici UNSA

Akademski kipar dr. Adis Elias Fejzić u prisustvu predstavnika Univerziteta u Sarajevu, danas je otvorio novu klesarsku radionicu koja će djelovati u kampusu UNSA. 

Ovim događajem započeo je drugi po redu festival "Dani umjetnosti UNSA", osmišljen kao zajednički univerzitetski projekt nastavnika i studenata tri umjetničke akademije. Od danas do subote, u organizaciji akademija muzičke, likovne i scenske umjetnosti, dešavat će se prigodni događaji otvoreni za publiku. 

Klesarska radionica je nešto što su studenti i profesori kiparstva dugo priželjkivali. Kako kaže Darko Šobot, rukovodilac odsjeka kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti, prostor koji su na korištenje dobili od kampusa UNSA je savršeno mjesto za radionicu. 

Predsjedništvo BiH u New Yorku: Razgovorali s generalnim sekretarom UN-a o rezoluciji o Srebrenici

Predsjedništvo BiH u New Yorku: Razgovorali s generalnim sekretarom UN-a o rezoluciji o Srebrenici

"Upravo ovako treba da izgleda jedna klesarska radionica, kiparski atelje, kao široki četvrtasti prostor sa prilazom za transport kamena. Bit će otvorena za rad sa studentima, a sva umjetnička djela koja se ovdje isklešu bit će postavljena u krugu kampusa. Ovo je prvi put da se nešto ovako dešava na polju kiparstva u Sarajevu", rekao je Šobot.

Radionica je smještena u jednom od hangara u kampusu. Prethodnih dana ovdje su unešeni kameni blokovi teški nekoliko tona. Tradicionalni sarajevski kamen 'hreša' donacija je kamenoloma Hreša na čemu su umetnici posebno zahvalni. 

"Studentima i drugim zainteresiranima ću u narednom periodu predstaviti klesanje kamena kao specifičnu tehniku rada. Ali u ovom slučaju, klesanje će biti usmjereno ka nečemu što nazivamo "Bosanski stil". Ovaj izraz prva je skovala Marian Wenzel i dala nam u ruke definiciju naše vrijednosti koju imamo kao naslijeđe. Radionica se naslanja direktno na tradiciju klesanja stećaka, što sam izučavao mnoge godine", kaže Adis Fejzić, umjetnik koji je svojim savremenim djelima u kamenu oživio umjetnost stećaka. 

Darko Šobot i Adis Fejzić u novoj klesarskoj radionici UNSA - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Darko Šobot i Adis Fejzić u novoj klesarskoj radionici UNSA

Tamara Karača Beljak, prorektorica za umjetnost, umjetničko-istraživački rad i sport UNSA, u izjavi za Radiosarajevo.ba ističe kako u sedamdeset i trećoj godini postojanja Univerziteta, dvije akademije imaju svoje značajne obljetnice. Pedeseti rođendan slavi Akademija likovnih umejtnosti, dok Akademija scenskih umjetnosti obilježava četrdesetu godišnicu. Muzička akademija bliži se svom sedamdesetom rođendanu.  

"Akademije imaju vrlo veliki produkciju. Naročito su u postpandmeijskom periodu krenule sa značajnim aktivnostima, festivalima, proizvodnjom filmova, predstavama, koncertima, izložbama. Mi smo već prošle godine pokrenuli Dane umjetnosti UNSA s ciljem da se napravi platforma i da se u kratkom vremenskom periodu umjetnost sa ove tri akademije približi javnosti i budućim studentima. Ovo je i svojevrsna promocija upisa, ne samo na umjetničke akadmeije nego i generalno na Univerzitet u Sarajevu", istaknula je Karača Beljak.

Važno je istaknuti da je od ove godine i Zemaljski muzej ušao u veliku porodicu UNSA, kao nastavna baza. 

"I ranije smo sa kolegama iz Zemaljskog muzeja surađivali jako dobro, od humanista, umjetnika do onih koji dolaze iz prirodnih struka. Sada smo to formalizirali tako da je Zemaljski muzej i zvanično postao nastavna baza UNSA", naglasila je prorektorica Karača Beljak. 

Tim povodom, u prostoru Zemaljskog muzeja otvorena je izložba "Mostovi Sarajeva" na kojoj su predstavljeni radovi srednjoškolaca tj. budućih studenata UNSA, a izložba je realizirana u suradnji sa Srednjom školom primijenjenih umjetnosti Sarajevo.

Tamara Karača Beljak, Elma Šobot i Amra Patković - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Tamara Karača Beljak, Elma Šobot i Amra Patković

Prvi festivalski dan će zaokružiti promocija monografije “Simfonijska muzika u Bosni i Hercegovini”, autorice dr. Amre Bosnić, profesorice na Odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju na Muzičkoj akademiji UNSA, koja će se održati u Bošnjačkom institututu u 18,00. 

U petak je na programu etnomuzikološki simpozij koji će se održati u prostorima Muzičke akademije u Sarajevu. U subotu će se u kinu Meeting point održati revija filmova studenata Akademije scenskih umetnosti koje je selektirala prof. Elma Tataragić, a navečer zaključiti koncertom bh. kompozitora u Domu Oružanih snaga. 

Ulaz na sve festivalske događaje je slobodan.

Otvaranje izložbe Mostovi Sarajeva u Zemaljskom muzeju - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Otvaranje izložbe Mostovi Sarajeva u Zemaljskom muzeju

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije