Izložba Alise Teletović "Bosanski blećak, krkan, faca, glava, karakter, persona"

3
Radiosarajevo.ba
Izložba Alise Teletović "Bosanski blećak, krkan, faca, glava, karakter, persona"
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Izložba Alise Teletović

Slikarka Alisa Teletović će predstaviti radove koji propituju pshio-fizičko stanje društva, a posjetioci će izložbu moći pogledati svakim radnim danom i subotom od 10 do 18 sati.

Posmatrajući zadnjih godina našeg čovjeka, našu bol, težinu koju imamo i nosimo, svjesno ili nesvjesno, Alisa kreće na osobni put osvještavanja same sebe, osvrčući se i suočavajući se sa ranama iz djetinjstva, zatim rata, gubitka majke, tvrdoće srca, kritike same sebe, naučenih i pogrešnih obrazaca ponašanja.

Koju masku pokazujemo vanjskom svijetu: porodici, prijateljima ili poslovnim partnerima? Koliko nas živi život iza maske – maske ne-samopouzdanja, autoriteta, savršenstva, dok skrivamo ko smo zaista? Smijemo li se razotkriti, a da stojimo čvrsto ispred sebe?

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Razvili smo uobičajene maske kako bismo zadovoljili i impresionirali druge. Postali smo stranci sebi i teško biramo da se vratimo dobrom čovjeku. Živjeti vjerni istinskom sebi - zahtijeva odbacivanje mnogih sputavajućih uvjerenja.

Unutarnje i vanjske maske nas drže posvećenim u prošlosti i održavaju bol od koje nismo potpuno svjesni. Spuštanjem maski, činite hrabar potez da postanete svoja osoba, da osvijetlite svoju nutrinu. Ljubavlju za spoznajom ko si.

Izložba 'Portreti' Samira Hažbića u ponedjeljak u Galeriji Centra kulture i mladih u Sarajevu

Izložba 'Portreti' Samira Hažbića u ponedjeljak u Galeriji Centra kulture i mladih u Sarajevu

Izložba se sastoji od 30-tak manjih formata slika i traje od 13. do 18. novembra 2023. godine, a otvorenje je u 18 sati. 

Iz lične karte Alise Teletović

Alisa Teletović rođena je 1974. godine, istaknuta i samostalna bosanskohercegovačka umjetnica.

Počinje slikati sa 11 godina kao snažni i samonikli talenat. Sa 15 godina, 1988. godine ima prvu samostalnu izložbu gdje se predstavlja sa apstraknim načinom slikanja. Već tada odstupa od tradicionalnih i realnih načina slikanja i izlazi iz ustaljenih slikarskih tehnika.

Diplomirala je 2000. godine na RMIT univerzitetu u Melbournu, gdje je studirala umjetnost, kao i Elektronski dizajn i Interaktivne medije. Živjela je i stvarala, izlagala 17 godina u Australiji. Spajanje dva svijeta kroz veliko životno iskustvo se prepliću u Alisinim slikama, jer slika svoje misli, emocije i život.

Bavi se ekspresivnom i figurativnom umjetnošću, grafičkim dizajnom, produkt dizajnom, osnivačica je više brendova, ali se u zadnje vrijeme posvećuje samo slikanju. Umjetnički radovi afirmisane umjetnice Alise Teletović nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama širom svijeta.

Posljednjih 12 godina živi u Sarajevu, stvarajući inspirativna umjetnička djela u svom ateljeu promovišući svoju umjetnost i van BiH. Ove godine Alisa je dobila dvije međunarodne nagrade, Art Connects women Dubai i Donatello Art Priza, Firenza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije