Odlična predstava: Pašovićeva 'Marlene Dietrich' u dva termina na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

0
Radiosarajevo.ba
Odlična predstava: Pašovićeva 'Marlene Dietrich' u dva termina na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo
Foto: Velija Hasanbegović / Predstava Marlene Dietrich

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, u ponedjeljak 13. i u utorak 14. novembra s početkom u 19. 30 sati bit će izvedena dramska predstava Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice autora i režisera Harisa Pašovića.

U naslovnoj ulozi Marlene Dietrich gledat ćemo jednu od najboljih glumica u regionu Mirjanu Karanović. Pored Mirjane u predstavi igraju Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković.

"Marlene Dietrich je bila više od filmske zvijezde - bila je mit. Jedna veoma neobična žena, veoma posebna, koja je u svom životu uvijek pravila nekonvencionalne izbore, često rizikujući reakciju svoje okoline - bilo privatne, profesionalne ili reakciju u svojoj domovini.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Ja sam napisao dramu o jednom imaginarnom suđenju Marleni Dietrich, u kojem je optužena zbog svog životnog stila; svojih neortodoksnih stavova o braku i porodici; svoje nezavisne prirode; svog erotizmu i svog učešću u američkoj vojsci tokom drugog svjetskog rata.

U drami, troje mladih tužilaca, jedna žena i dva muškarca, optužuju Marlenu da nije bila dovoljno patriota, da nije bila dobra majka, da je imala izvanbračne veze, i da je izdala svoju zemlju. To su ozbiljne optužbe i oni navode primjere iz njenog života koji potkrepljuju, po njihovom mišljenju, tu optužnicu.

Marlene Dietrich odgovara i iz njenih odgovora vidimo koliko je život složen i koliko je pogrešno mjeriti ljude sterotipima i redukovati ih površnim procjenama. Vidimo jedan kompleksan život i jednu pametnu ženu čiji se moral ne mjeri brojem ljubavnika, nego njenim ljudskim postupcima i njenom ljudskom supstancom", izjavio je reditelj predstave Haris Pašović.

Haris Pašović: Marlene Dietrich nas uči da život nije crno-bijel

Haris Pašović: Marlene Dietrich nas uči da život nije crno-bijel

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti putem e-maila: boxoffice.nps@gmail.com ili putem web stranice.

Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9.00 do 15.00 sati.

Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9.00-11.30 i 15.30 - 19.30 sati.

Scenografija: Lada Maglajlić i Vedad Orahovac

Dizajn kostima: Irma Saje i Vanja Ciraj Džudža

Kompozitor: Dino Šukalo i studio "Modra rijeka"

Dizajn svjetla: Branislav Milinković

Video art: Dino Hujić

Direktor fotografije: Alen Alilović

Video produkcija: Source production.

Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice autora i režisera Harisa Pašovića rađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Mittelfesta Cividale u saradnji sa BNP Zenica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije