Mirjana Karanović o ulozi Marlene Dietrich: 'Našla sam dodirne tačke sa njom, postala mi je bliska'

0
FENA
Mirjana Karanović o ulozi Marlene Dietrich: 'Našla sam dodirne tačke sa njom, postala mi je bliska'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Mirjana Karanović

Sarajevskom premijerom dramske predstave "Marlene Dietrich - Pet tačaka optužnice" autora i režisera Harisa Pašovića, u srijedu 6. septembra svečano će biti otvorena umjetnička sezona 2023/2024. Narodnog pozorišta Sarajevo.

Mirjana Karanović nastupit će u naslovnoj ulozi Marlene Dietrich, dok ostatak glumačke ekipe čine Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić naglašava na konferenciji za novinare da se radi o predstavi kojoj se gledalac iznova vraća, o tome razmišlja i shvati zašto su neke osobe u historiji umjetnosti neponovljive. Jedna od njih je Marlene Dietrich, koju u predstavi igra Mirjana Karanović.

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

"Marlene Dietrich je za sve nas umjetnički i etički orijentir jedne iznimno darovite, pametne i emotivne žene koja je, ne samo išla ispred svog vremena nego je u onom vremenu radikalnog zla znala naći onaj put koji nas impresionira da mu se danas vraćamo i pamtimo iz tog vreemena ono najbolje", naglasio je.

Osim što je bila glumica, Marlene Dietrich bila je društveno i politički angažirana, društvu davala samo dobro. Za Mirjanu Karanović tumačiti lik takve žene bio je iznenađenje, nije to očekivala, ali glumica u njoj voli takve izazove. U početku je pomislila kako igrati takvu osobu koja je mit, a otkrila je da iza svih glasina o Marlene Dietrich zapravo stoji hrabra žena, 'žena sa kojom mogu da se povežem, neko koga ne zanima šta drugi misle o njoj, neko ko ide za onim što je njeno srce.’

"Mogla sam da razumijem tu njenu drskost, privatno i profesionalno, da uradi nešto što se ne očekuje od glumice njenog ranga a njen rang je bio svjetski. Našla sam dodirne tačke sa njom, onda mi je postala bliža i mogla sam da baratam s tim likom", naglasila je.

Sarajevska premijera dramske predstave 'Marlene Dietrich - pet tačaka optužnice' 6. septembra u NPS

Sarajevska premijera dramske predstave 'Marlene Dietrich - pet tačaka optužnice' 6. septembra u NPS

Članovi ekipe Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković zadovoljni su također što su dijelom tog projekt ističući da je predstava aktuelna u vremenu u kojem živimo, ima veliku vrijednost spram trenutnog stanja u našem društvu. Podsjećaju da se radi o osobi koja je zbog svojih postupaka, stavova i svog izbora ispaštala do kraja života. Kako je istaknuto, na evropskoj premijeri u julu u Italiji, predstava je imala sjajne reakcije publike i kritike.

Scenografi predstave Lada Maglajlić i Vedad Orahovac naglašavaju da su im tema i lik omogućili univerzalni prostor i dinamičan rad, a i za njih je bio izazov raditi na toj predstavi.

Predstava o imaginarnom suđenju Marleni Dietrich premijerno je izvedena u glavnom programu ovogodišnjeg izdanja Mittelfesta, Međunarodnog umjetničkog festivala u Italiji na čijem je čelu Pašović bio od 2018. do 2020. godine. 'Marlene Dietrich - Pet tačaka optužnice' autora i režisera Harisa Pašovića rađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Mittelfesta Cividale i BNP Zenica.

Premijera predstave "Marlene Dietrich - Pet tačaka optužnice" autora i režisera Harisa Pašović planirana je za 6. septembra, a prva repriza za 7. septembar u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije