Fantastični arhitektonski vikend u Sarajevu je iza nas

0
Radiosarajevo.ba
Fantastični arhitektonski vikend u Sarajevu je iza nas
Radiosarajevo.ba / Dani arhitekture 2023

Treći dan najvećeg arhitektonskog festivala u Bosni i Hercegovini, Dana arhitekture je završen, te je publika imala priliku vidjeti i čuti eminentna imena iz svijeta arhitekture.

Nedjeljno jutro je započeto kratkim razgovorom između članica arhitektonske platforme LINA, čiji je osnivač i Dani arhitekture, te su razmijenjena dosadašnja iskustva i napravili okvirni planovi za budućnost.

Prvi predavač koji se pojavio na glavnoj sceni kina Meeting point je bh. arhitekta Josip Ledić koji je publici predstavio svoja fantastična arhitektonska ostvarenja, te kratko razgovarao sa publikom nakon svog izlaganja.

Nakon bh. arhitekte, predavanje nije otišlo daleko, te su na scenu izašli predstavnici studija ZDL iz Hrvatske.. ZDL je prezentovao neka od svojih ostvarenja, te dokazali kako je njihova praksa rastuća i postaje sve bitnija u regionu

Iz Velike Britanije sarajevskoj publici se predstavila Lucy Bullivant, dobitnica brojnih priznanja, koja je svoja istraživanja pokazala u drugačijem svjetlu, te dala vrijedne savjete mladim arhitektima.

Poslije kratke pauze, drugi blok predavanja započela je Meriem Chabani (Francuska/Alžir) koja je oduševila prisutne svojim pristupom arhitekturi, ali i svojom energijom, stavovima i iskustvom.

Dani arhitekture 2023
Radiosarajevo.ba: Dani arhitekture 2023

Sarah Williams iz SAD je prezentovala fascinantan način prikupljanja, obrade i prezentovanja različitih vrsta podataka u svim svjetskim meridijanima.

Drugi dan predavanja na Danima arhitekture su završena lokalnim studijom Gepek koji su prikazali svoja najbitnija arhitektonska ostvarenja, nakon čega je publika imala priliku da razgovara za vrijeme panel diskusije sa svim nedjeljnim predavačima.

Dani arhitekture se jučerašnjim danom ne završavaju, odnosno nastavljaju se u ponedjeljak besplatnom promocijom filma Not just roads u kinu Meeting point, zatim u utorak šetnjom rutom predstavljenom u novom arhitektonskom vodiču Sarajeva, kao i učešćem u podcastu "Slušamo žene. U srijedu će se na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, u sali Burence, održati predavanja Architecture olympics 1984 u 19 sati, dok će se u četvrtak ispred prostora budućeg Muzeja savremene umjetnosti Ars aevi održati predavanja Evening connections Sarajevo x Latin America. U petak će se festival zatvoriti također na istoj lokaciji u 19 sati.

Učešće na svim događajima u toku sedmice je besplatan.

Dani arhitekture 2023

Više informacija o Danima arhitekture 2023 i novostima možete pratiti na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter i Youtube.

LIFT – Prostorne inicijative je nevladino udruženje koje od 2007. godine organizuje arhitektonski festival Dane arhitekture, te godinama okuplja i spaja arhitekte, dizajnere i umjetnike širom Bosne i Hercegovine, regije i svijeta. U fokusu Dana arhitekture oduvijek je bila, ne samo arhitektura, nego i Sarajevo, edukacija, povezivanje i rast

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije