Emotivna izvedba 'Bijeli cvijet' NP Sarajeva obilježila komemoraciju Holokausta u Birminghamu

1
Radiosarajevo.ba
Emotivna izvedba 'Bijeli cvijet' NP Sarajeva obilježila komemoraciju Holokausta u Birminghamu
Foto: BH UK Network / Izvedba "Bijeli cvijet" Narodnog pozorišta Sarajevo na obilježavanju Holokausta

U srijedu, 27. januara, zajednica u Birminghamu odala je počast žrtvama Holokausta i genocida širom svijeta, pridružujući se globalnim komemoracijama povodom godišnjice oslobođenja Auschwitz-Birkenaua, najvećeg nacističkog logora smrti.

Sjećanje na Holokaust nije samo podsjetnik na strahote Drugog svjetskog rata, već i prilika da se razmotre posljedice genocida koji su uslijedili, uključujući Srebrenički genocid, Kambodžu, Ruandu i Darfur. Nastavnici bh. dopunske škole u Birminghamu su organizirali radionicu sa učenicima kako bi ih educirali o značenju Holokausta, posebno naglašavajući važnost sjećanja na strahote genocida u Srebrenici.

Centralna manifestacija obilježavanja Holokausta u Birminghamu održana je u prostorijama gradske opštine, a okupila je veliki broj posjetitelja iz različitih društveno-političkih sfera grada.

Goran Bregović opisao kako je izveo porodicu iz ratnog Sarajeva i ko mu je pomogao

Goran Bregović opisao kako je izveo porodicu iz ratnog Sarajeva i ko mu je pomogao

Program je uključivao ceremoniju paljenja svijeća, svjedočanstvo preživjele Holokausta Mindu Hornick MBE, nastupe umjetnika poput violinistkinje Simone Schehtman te čitanje poezije i molitve.

Posebno emotivan trenutak bio je prikaz online izvedbe Bijeli cvijet Narodnog pozorišta Sarajevo, hora Opere i Sarajevske filharmonije u Bosni i Hercegovini, te izvođača iz Walesa, stvorena tokom pandemije COVID-19 u znak sjećanja na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici.

Izvedba "Bijeli cvijet" Narodnog pozorišta Sarajevo na obilježavanju Holokausta
Foto: BH UK Network: Izvedba "Bijeli cvijet" Narodnog pozorišta Sarajevo na obilježavanju Holokausta

Pjesma je oda duši žrtve, opisujući bol majke i prikazujući "Bijeli cvijet" kao simbol srebreničkog genocida.

Svijeće su zapalili Lord gradonačelnik, Mindu Hornick MBE, Cllr Nicky Brennan, član kabineta za socijalnu pravdu, sigurnost u zajednici i jednakost, te ambasador iz fonda Anne Frank, zajedno s vjerskim liderima.

Lord gradonačelnik Birmingema, Cllr Chaman Lal, istaknuo je važnost zajedničkog stajanja protiv podjela i mržnje, kako bi se iz prošlosti izvukle lekcije za stvaranje sigurnije i bolje budućnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije