Sarajevo / Edin Numankadić obilježio 50 godina umjetničkog rada

18. 05. 2018. u 18:07:00 Fena

Shares: 6

Bosanskohercegovački likovni umjetnik Edin Numankadić izložbom Umjetnička djela iz ciklusa „Zapisi“ i „Oblici“ obilježio je danas 50 godina svog rada.

"Meni je jako drago da danas izlažem u novoj galeriji, u novom dijelu grada Sarajeva. To je dokaz da se kultura i umjetnost šire, te da donose novi civilizacijski nivo. Čast mi je da mogu ovdje napraviti izložbu i mislim da je jako važno da i ostale kolege u budućnosti slijede ovu praksu i na taj način daju svoj doprinos razvoju kulturnog života na području ove općine", izjavio je Numankadić.

Izložba se većinom sastoji od novih umjetničkih djela u formi asemblaža koje publika nije imala priliku vidjeti ranije u galerijskom prostoru. Riječ je o likovnim djelima sastavljenim od međusobno povezanih predmeta koji su uspomene iz različitih perioda Numankadićevog života.

"Dosad sam imao oko 50 samostalnih i gotovo 400 kolektivnih izložbi i sa njima sam prolazio cijeli svijet, ali sam se uvijek vraćao Sarajevu i ovdje se najljepše osjećam. Za stvaralački rad i inspiraciju umjetnika su jako važni korijeni i očuvanje kontakta sa tradicijom, naslijeđem i ličnim identiteom", naglasio je Numankadić.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić je izrazio zahvalnost Numankadiću što je odlučio da 50 godina svog rada obilježi izložbom u općini u kojoj živi i djeluje. 

"Zadovoljstvo je sarađivati sa Edinom Numankadićem. Našu saradnju počeli smo prošle godine, kada je Numankadić poklonio Općini djela iz ciklusa „Zapisi“. Ta djela su dio stalne postavke u javnom prostoru Općine i nalaze se na zidu iznad glavnog stepeništa, a tragovi su svjedočanstva jednog vremena.  Današnji događaj izvanredna je prilika da se građani još jednom upoznaju sa vrhunskim ostvarenjima Numankadića, jednog od najznačajnijih predstavnika savremene bosanskohercegovačke likovne scene", rekao je Efendić, saopćeno je iz Pressa Općine Novi Grad Sarajevo. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA