Kiparska radionica na otvorenom ARTiTis

Radiosarajevo.ba
Kiparska radionica na otvorenom ARTiTis
U okviru obilježavanja Međunarodnog dana muzeja 2018 ispred Historijskog muzeja BiH od 10 do 23 sata bit će upriličena kiparska radionica na otvorenom ARTiTis, pod mentorstvom dr. Adisa Fejzića, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

U radionici će učestvovati studenti Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Studenti će praviti spomenik historičarki umjetnosti Marian Wenzel, koja je dala značajan doprinos proučavanju i očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa BiH, a čija zaostavština se danas čuva u Historijskom muzeju BiH.

U proces izrade spomenika mogu se uključiti i građanke i građani Sarajeva, šetači kroz Vilsonovo šetalište i muzejska publika.

Svake godine kolektiv Historijskog muzeja BiH obnavlja po jednu zbirku, a ove godine je u fokusu Zbirka Marian Wenzel.

Također, Historijski muzej BiH radi na projektu mapiranja ženskog naslijeđa u Bosni i Hercegovini - priča o Marian Wenzel je prva u nizu koja će biti predstavljena javnosti.

Uključivanjem zajednice u proces izrade memorijalizacije se zapravo prave čvršće i stabilnije veze između naslijeđa i zajednice.

Iz Historijskog muzeja BiH pozvali su sve građane da se pridružite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije