U znak sjećanja na Ahmiće otvorena izložba "48 sati pepela i krvi"

Radiosarajevo.ba
U znak sjećanja na Ahmiće otvorena izložba "48 sati pepela i krvi"
Foto: Historijski muzej BiH / Izložba "48 sati pepela i krvi"
Sinoć je pred brojnom publikom u Historijskom muzeju BiH povodom 25. godišnjice masakra u Ahmićima otvorena izložba "48 sati pepela i krvi".

Izložba je sačinjena od fotografija Guilesa Penfounda, fotografa Britanskog bataljona UN, koji je među prvima ušao u Ahmiće nakon masakra i svojom kamerom ovjekovječio prizore pakla koje je zatekao – fotografije su ranije korištene kao materijal u procesuiranju ratnih zločina, a sinoć su prvi put predstavljene u Sarajevu.

Pored fotografija prezentirana su i svjedočanstva preživjelih.

Izložba je rezultat dugogodišnje saradnje Historijskog muzeja BiH i SENSE – Centra za tranzicijsku pravdu.

Prisutnim se ispred Historijskog muzeja BiH obratila direktorica muzeja Elma Hašimbegović, koja je naglasila važnost ove izložbe u kontekstu komemoriranja žrtava i svakodnevnog angažmana ove institucije u procesu kolektivnog i individualnog suočavanja sa prošlošću.

Hašimbegović je također istakla zadovoljstvo što je izložba danas u 15 sati predstavljena i u Ahmićima. Mirko Klarin, direktor SENSE centra, je također sa muzejskom publikom podijelio zadovoljstvo zbog realizacije projekta. Klarin je objasnio kako je došlo do saradnje sa Penfoundom, naglasivši kako je fotograf ustupio materijal za potrebe izložbe iz želje da oda poštu žrtvama i preživjelima koji i poslije toliko godina zauzimaju posebno mjesto u njegovom sjećanju i srcu.

Prisutnim se obratio i Hazrudin Bilić, jedan od preživjelih iz Ahmića, koji je podijelio svoja sjećanja na 16. april 1993. godine.  

Među onima koji su prvi ušli u Ahmiće nakon zločina je Bob Stewart, bivši zapovjednik britanskog bataljona u okviru mirovnih snaga Ujedinjenih nacija (UN) u BiH. I njegovo svjedočanstvo je dirnulo brojne muzejske posjetitelje na otvorenju. Riječima podrške i ohrabrenja je pozdravio prisutne, sa željom da se problemi u Bosni i Hercegovini što prije riješe.

Izložbu 48 sati pepela i krvi možete pogledati u Historijskom muzeju BiH svakim danom od 9 do 19 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije