Drugi dan AJB DOC-a: Večeras premijera filma ‘Sarajevo Safari’

1
Radiosarajevo.ba
Drugi dan AJB DOC-a: Večeras premijera filma ‘Sarajevo Safari’
Foto: Al Jazeera / Drugi dan festivala

U fokusu drugog dana 5. AJB DOC-a, koji donosi osam sjajnih dokumentaraca, je film ‘Sarajevo Safari’ koji je zbog intrigantne teme izazvao ogroman interes javnosti i medija sedmicama prije prikazivanja.

Filmom slovenskog autora Mirana Zupaniča, koji donosi brutalnu priču o slabo poznatom fenomenu "lova na ljude", odnosno o bogatim strancima koji su plaćali visoke naknade za priliku da pucaju na stanovnike opkoljenog Sarajeva, bit će otvorena selekcija AJB Prikazuje 5. AJB DOC Film Festivala.

Film "Sarajevo Safari" bit će prikazan u Multimedijalnom centru Kovači (u slučaju kiše projekcija se premješta u Bosanski kulturni centar) u 20:30, nakon čega će biti upriličena diskusija autora sa publikom. 

BiH od goriva zaradila više od 15 milijardi KM, a evo kako je utrošen novac

BiH od goriva zaradila više od 15 milijardi KM, a evo kako je utrošen novac

Edin Subašić: Kako sam otkrio "Sarajevo safari"?

Edin Subašić: Kako sam otkrio "Sarajevo safari"?

Filmovi iz SMART Doc selekcije

Podsjećamo, zbog ogromnog interesa javnosti organizirana je dodatna projekcija filma “Sarajevo Safari”, koja će biti upriličena u nedjelju 11. septembra u 18 sati u Cineplexxu (sala 7).

Osim "Sarajevo Safarija", drugog dana AJB DOC-a možete pogledati sjajna dokumentarna ostvarenja. Na reprtoaru je, između ostalog, SMART Doc selekcija u sklopu koje će biti prikazana tri najbolja projekta učesnica prošlogodišnjeg treninga “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom”, koji je održan u saradnji s AlJazeera Media Instituteom iz Dohe.

Svečano otvoren 5. AJB DOC: Publika aplauzom pozdravila festival uprkos kiši

Svečano otvoren 5. AJB DOC: Publika aplauzom pozdravila festival uprkos kiši

Riječ je o filmovima "I mi smo krivi" Elme Iković koji istražuje interakciju čovjeka i prirode te otkriva istinu iza naše pažljivo prikrivene stvarnosti, "Život sa svrhom" Ammine Bašović koji donosi priču o Mahiri i Esedu Ahmiš i "Bezbojni" kojim autorica Aida Gavrić donosi priču o nesvrstanim članovima
bosanskohercegovačkog društva, onima koji ne pripadaju nijednom od njegova tri konstitutivna naroda.

Filmovi iz SMART Doc selekcije bit će prikazani u Cineplexxu s početkom u 13.30 sati.

Bogat i raznovrstan program

U 15 sati u Cineplexxu će biti prikazan film "Djeca magle" autorice Diem Ha Le koja nas vodi u maglovite planine sjeverozapadnog Vijetnama gdje mlada pripadnica etničke manjine Hmong pokušava naći ravnotežu na putu između djetinjstva i zrelosti.

Potom će, s početkom u 16 sati, u Cineplexxu biti upriličena projekcija filma "Nadia" Anisse Bonnefont i Edith Chapin koji donosi nevjerovatnu životnu priču Afganistanke koja je, nakon što su joj oca 2000. ubili talibani, s porodicom pobjegla u Dansku gdje je u godinama koje su uslijedile postala državna reprezentativka, a zatim se pridružila ženskoj ekipi kluba Paris Saint-Germain.
U 18 sati u Cineplexxu će biti prikazan film "Lekcije o mađarskoj stvarnosti" Bencea Mátéa, koji se bavi donkihotovskom borbom mladih novinara protiv propagandne mašinerije premijera Orbána, koja sada kontroliše 80 posto domaćeg medijskog tržišta.

Drugi dan 5. AJB DOC-a bit će završen projekcijom filma "Ubistvo novinara" reditelja Matta Sarneckog koji istražuje događaje oko brutalnog ubistva slovačkog istraživačkog novinara Jana Кucijaka i njegove vjerenice u njihovoj kući 2018. godine.

Peti AJB DOC Film Festival traje do 13. septembra, a kompetan program i sve detalje o filmovima koji će biti prikazani potražite na zvaničnoj web-stranici Festivala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije