Drugi dan AJB DOC-a: Masterclass o životu na okupiranoj Zapadnoj obali i sjajni dokumentarci

0
Radiosarajevo.ba
Drugi dan AJB DOC-a: Masterclass o životu na okupiranoj Zapadnoj obali i sjajni dokumentarci
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Otvoren AJB DOC festival u Sarajevu

Na programu drugog dana Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) je šest dokumentarnih filmova koji donose inspirativne priče o nevjerovatnim ljudskim sudbinama iz svih dijelova svijeta, kao i masterclass "Život između kontrolnih tačaka" koji će publici približiti izazove života na okupiranoj Zapadnoj obali.

Program drugog dana AJB DOC-a otvara film Mango Ammara Marića koji kroz priču o Adiju Mujakoviću, 22-godišnjem vlasniku ranča i kauboju koji je od malena sanjao da postane vlasnik konja, govori o ljubavi prema životinjama i hrabrosti da slijedimo svoje snove. Film će biti prikazan u Cineplexxu u 12 sati u sklopu Smart Doc selekcije.

U 14 sati, također u Cineplexxu, bit će upriličena specijalna projekcija filma Dokazi autora Atakana Kerkuklua, nastalog u produkciji agencije Anadolija, koji istražuje ratne zločine koje je Izrael počinio nad palestinskim stanovništvom nakon napada 7. oktobra. U fokusu filma je izraelsko korištenje bijelog fosfora, oružja zabranjenog prema međunarodnom pravu.

Pogledajte snimak jednog običnog dana u Sarajevu iz 1939. godine

Pogledajte snimak jednog običnog dana u Sarajevu iz 1939. godine

Nakon toga, u 15 sati u Cineplexxu će biti prikazan film Izbor za miss zatvora Srđana Šarenca koji je otputovao u Pirajui, mali brazilski grad sa samo 25.000 stanovnika i tri zatvora u kojima je po 1500 zatvorenika, kako bi dokumentovao nesvakidašnju priču o takmičenju za miss zatvora koje direktorica zatvora Pirajui organizuje kako bi vratila samopouzdanje osuđenicama.

Već u 16:30 sati, također u Cineplexxu, na programu je film Plantaža snova rediteljice Elene Mikaberidze koji donosi priču o četveročlanoj porodici koja pokreće plantažu borovnica kako bi osigurala zajedničku budućnost. No, njihov dom se nalazi u sjevernoj Gruziji, u selu nedaleko od problematične granice s proruskom regijom Abhazijom, gdje već tri decenije tinjaju novi sukobi, što otežava ovaj poduhvat.

Emotivno na otvaranju AJB DOC festivala: Pogledajte kako Sarajevo pozdravlja Ashiru Darwish

Emotivno na otvaranju AJB DOC festivala: Pogledajte kako Sarajevo pozdravlja Ashiru Darwish

Nakon toga, u 18 sati u Cineplexxu, će biti prikazan film Gaddafi: Profil jednog diktatora u kojem novinar i dokumentarista Kamal Redouani, u maniru historijskog trilera i kriminalističke istrage, istražuje psihologiju diktatora, makijavelista, paranoika i megalomana.

U 19:30 sati, u Bosanskom kulturnom centru (BKC) će biti upriličena premijera filma Zeleno zlato autora Midhata Uzejrovića i Mahira Očuza. Ovaj autorski dvojac, kroz priču Mahira Očuza koji boluje od multiple skleroze i koristi ulje kanabisa kao lijek, donosi priču o dobrobitima kanabisa, potencijalu njegove upotrebe u medicinske, industrijske i ekonomske svrhe, kao i stigmi koja se vezuje za tu biljku.

U okviru selekcije Last Minute Cinema, u Cineplexxu će u 21 sat biti prikazan film Tantura Alona Schwarza koji ponovno razgovara s bivšim izraelskim vojnicima i palestinskim stanovnicima u nastojanju da preispita šta se dogodilo u Tanturi, mjestu navodnog masakra koji su počinili Izraelci, i otkrije zašto je Nakba (katastrofa) i danas tabu tema u izraelskom društvu.

Osim toga, u saradnji sa TRT-om Balkan, u Cineplexxu će s početkom u 13 sati biti održan masterclass "Život između kontrolnih tačaka". Autori masterclassa, koji će publici približiti izazove života na okupiranoj Zapadnoj obali jesu direktor TRT-a Balkan Emre Bastug i producentica na digitalnom kanalu TRT Balkan Melida Mustafić.

U okviru masterclassa Bastug i Mustafić će predstaviti priču o nastanku istoimenog kratkog dokumentarnog filma, snimljenog pomoću telefona, stabilizatora i mikrofona, a koji istražuje život strankinja udatih za Palestince na Zapadnoj obali.

Sedmi AJB DOC Film Festival traje do 17. septembra, a kompletan program i detalje o filmovima možete pronaći na zvaničnoj web-stranici festivala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije