AJB DOC i UN u BiH: 'Žene vode na putu mira i sigurnosti u BiH'

0
Radiosarajevo.ba
AJB DOC i UN u BiH: 'Žene vode na putu mira i sigurnosti u BiH'
Foto: UN Women / Projekat "Žene vode na putu mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini"

Projekat Ujedinjenih nacija "Žene vode na putu mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini" (WPS), koji zajednički provode UN Women, IOM i UNFPA, s ponosom najavljuje svoje partnerstvo s Festivalom dokumentarnog filma Al Jazeera Balkans (AJB DOC), koji će se održati od 13. do 17. septembra 2024. godine u Sarajevu.

Projekat WPS, koji je dio petogodišnje investicije Fonda za izgradnju mira generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (PBF), posvećen je unapređenju agende "Žene, mir i sigurnost", sa fokusom na osnaživanje uloge žena u jačanju mira, povjerenja i društvene kohezije u Bosni i Hercegovini.

Kao dio ove saradnje, projekat WPS će podržati obuku za produkciju dokumentarnih filmova koristeći pametne telefone, namijenjenu studentima filma, scenskih umjetnosti, producentima, novinarima i kreativcima iz cijelog regiona.

Znate li koja su prava imena regionalnim zvijezdama: Kako se zovu Tony Cetinski, Doris Dragović...

Znate li koja su prava imena regionalnim zvijezdama: Kako se zovu Tony Cetinski, Doris Dragović...

Trodnevna radionica, koja će se održati od 14. do 16. septembra, pružiće mladim filmskim autorima stručne smjernice u kreiranju upečatljivih kratkih dokumentaraca pomoću pametnih telefona.

AJB DOC Festival već duže vrijeme prepoznaje globalni trend korištenja pametnih telefona za filmsku produkciju i već nekoliko godina organizuje programe obuke za mlade filmske autore u regionu. Ovogodišnja saradnja sa Ujedinjenim nacijama u Bosni i Hercegovini će se fokusirati na teme koje su ključne za razumijevanje i prevazilaženje izazova s kojima se suočavaju žene. Stoga će učesnici, osim tehničkih vještina, imati priliku da svoje kreativne vizije pretoče u snažne priče koje oslikavaju stvarne borbe i uspjehe žena u društvu.

Nakon obuke, učesnici će imati priliku razviti vlastite ideje za dokumentarne filmove i snimiti ih pametnim telefonima. Najbolja ideja, koju će odabrati voditelj obuke i organizatori festivala, dobiće nagradu koju osigurava Samsung, kao i mentorsku podršku tokom procesa produkcije. Pobjednički dokumentarac biće prikazan na narednom izdanju AJB DOC festivala u selekciji SmartDoc, posvećenoj mladim filmskim autorima koji koriste nove tehnologije.

Saradnja između Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini i AJB DOC-a kroz projekat WPS označava početak trogodišnjeg partnerstva koje ima za cilj da podrži i inspiriše mlade kreativce da promovišu mir i sigurnost kroz rodno osjetljivo pripovijedanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije