Justice? | U Sarajevu otvoren 7. festival dokumentarnog filma AJB DOC: U fokusu patnje jednog naroda

0
Radiosarajevo.ba
Justice? | U Sarajevu otvoren 7. festival dokumentarnog filma AJB DOC: U fokusu patnje jednog naroda
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Otvoren AJB DOC festival u Sarajevu

Sedmo izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) otvoreno je večeras, 13. septembra, svečanom ceremonijom u Bosanskom kulturnom centru (BKC) Sarajevo.

Otvorenju su prisustvovale brojne lličnosti iz javnog života Bosne i Hercegovini, a sala BKC zaista je bila mala primiti sve one koji su tu noćas željeli biti. Na samom otvorenju, veliku je pažnju izazvao direktor festivala Edhem Fočo koji je na pozornicu izašao u majici na kojoj je pisalo "Free Palestine" (Sloboda Palestini, op.pr.).

Nakon svečane ceremonije upriličena je projekcija filma Tamo gdje masline plaču, rediteljskog dvojca Zaye i Maurizija Benazzo.  Riječ je o srceparajućem, dirljivom i potresnom dokumentarcu koji govori o borbi i otpornosti Palestinaca koji žive pod izraelskom okupacijom na Zapadnoj obali. 

Prvi snijeg stigao u Bosnu i Hercegovinu: Zabijelile se planine kod Sarajeva

Prvi snijeg stigao u Bosnu i Hercegovinu: Zabijelile se planine kod Sarajeva

U narednim danima festivala, publika će imati priliku pogledati još 23 dokumentarna ostvarenja vrhunske produkcije koji donose priče o nepravdama s kojima se suočavaju Palestinci u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali, ali i drugim aktuelnim društvenim temama.  Kako se tema nepravde i potrage za pravdom prožima kroz sve filmove koji će biti prikazani u pet selekcija – Takmičarska, AJB Prikazuje, Last Minute Cinema, Smart DOC i Specijalne projekcije – tako se, po riječima direktora AJB DOC Film Festivala Edhema Foče, tema festivala JUSTICE? sama nametnula. 

Filmovi koji su na programu Sedmog AJB DOC-a bit će prikazani u Bosanskom kulturnom centru (BKC) i Cineplexxu Sarajevo, a detaljne informacije o programu dostupne su na zvaničnoj web-stranici festivala. Odluku o najboljem filmu Takmičarske selekcije donijet će peteročlani internacionalni žiri kojeg čine: Deborah London-Harrington, dokumentaristica i voditeljica Odjela za produkcijski menadžment u Dogwoofu; Namik Kabil, filmski reditelj i pisac; Mila Turajlić, dokumentaristica; Francesco Montagner, dokumentarista; te Myriam Francois, novinarka i dokumentaristica.

Otvoren AJB DOC festival u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Edhem Fočo u majici 'Free Palestine'

Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu AJB Program Award. Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike.

Od 14. do 16. septembra će, pod okriljem AJB DOC Film Festivala, biti održano treće izdanje AJD Industry Days, susreta za profesionalce iz dokumentarne industrije koji će povezati donosioce odluka s upečatljivim dokumentarnim projektima. U tom periodu će, od prijavljenih 270 dokumentarnih projekata iz otprilike 50 zemalja, biti predstavljeno 29 projekata podijeljenih u četiri kategorije - Main Pitch, Rough Cut, Balkan Star i Special Selection – koji će biti ocijenjeni na osnovu teme, relevantnosti, originalnosti, kvaliteta prezentacije, produkcijskih vještina i međunarodnog potencijala. Ukupni nagradni fond za pobjedničke projekte iznosi otprilike 120.000 eura. 

Također, od 10. do 12. septembra, u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom, a  u partnerstvu sa Samsungom i projektom “Žene vode na putu mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini” i Europe Houseom, bit će održan trening "Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom" pod vodstvom videonovinara Farisa Bajrića i direktorice Beechtobeach Ltd Jane Mote

Osim toga, 16. septembra s početkom u 11 sati u Europe Houseu će biti održan panel “Nasilje nad ženama” koji je podržan projektom "Žene vode na putu mira i sigurnosti u BiH", a implementira se uz podršku Fonda za izgradnju mira generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (PBF) u partnerstvu s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH. Projekt se implementira pod vodstvom rezidentne koordinatorice UN-a u BiH, a zajednički ga provode UN Women, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA). 

Također, u Cineplexxu Sarajevo će 14. septembra s početkom u 13.00 sati biti održan masterclass “Život između kontrolnih tačaka” kojeg će voditi Emre Bastug, direktor TRT Balkan, i Melida Mustafić, producentica na digitalnom kanalu TRT Balkan.

Ovogodišnje izdanje AJB DOC Film Festivala, koje traje od 13. do 17. septembra, održava se pod pokroviteljstvom BH Telecoma, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije