Emotivno na otvaranju AJB DOC festivala: Pogledajte kako Sarajevo pozdravlja Ashiru Darwish

0
Radiosarajevo.ba
Emotivno na otvaranju AJB DOC festivala: Pogledajte kako Sarajevo pozdravlja Ashiru Darwish
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Otvoren AJB DOC festival u Sarajevu

Sedmo izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), koje će trajati do 17. septembra, svečano je otvoreno u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu.

Sala BKC-a bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a tražila se i stolica više, s obzirom na to da je bila premala da primi sve koji su željeli pogledati regionalnu premijeru filma Tamo gdje masline plaču.

Nakon videoretrospektive AJB DOC-a, kojom su organizatori podsjetili na uspjehe prethodnih festivalskih izdanja, prisutnima se obratio direktor festivala Edhem Fočo, ističući da se ovogodišnja tema "Justice?" prožima kroz sve filmove koji će biti prikazani, kao i popratni program.

Staricu (84) napao aligator, ona sklonila psa i golim se rukama suočila s reptilom. Preživjela je

Staricu (84) napao aligator, ona sklonila psa i golim se rukama suočila s reptilom. Preživjela je

"Boljelo nas je to što svijet šuti na dešavanja u Gazi ili otvoreno staje na stranu agresora, na stranu onoga koji čini nepravdu. Boljelo nas je što ta tema nije dovoljno zastupljena i bilo je nekako prirodno da fokus stavimo na filmove koji se tiču nepravde s kojom se Palestinci decenijama suočavaju", rekao je Fočo.

Uslijedio je videoprikaz filmova ovogodišnjeg AJB DOC-a, nakon čega se prisutnima obratio direktor Al Jazeera Documentary Channela Ahmed Mahfouz, koji je zvanično otvorio festival.

Otvoren AJB DOC festival u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Edhem Fočo na otvaranju festivala

"Želim čestitati i zahvaliti direktoru Al Jazeere Balkans Tariku Đođiću, direktoru AJB DOC-a Edhemu Foču, ali i svim organizatorima, partnerima, kao i posjetiocima AJB DOC-a, koji su zaslužni za kontinuitet Festivala", rekao je Mahfouz.

Potom je upriličena regionalna premijera filma Tamo gdje masline plaču režiserskog dvojca Zaye i Maurizija Benazza, dirljiva i potresna priča o borbi i otpornosti Palestinaca koji žive pod izraelskom okupacijom na Zapadnoj obali.

Nakon prikazivanja filma održana je diskusija Ashire Darwish, novinarke i terapeutkinje, koja je i protagonistica filma, s publikom.

"Brutalnost i čisto zlo države Izrael sada je očiglednije cijelom svijetu. Niko ne može poreći da je Izrael država aparthejda, koja od stvaranja 1948. teži etnički očišćenoj Palestini. Svijet je vidio pravu fazu cionizma, koju smo prisiljeni trpjeti posljednjih 76 godina", rekla je, između ostalog, Darwish.

Pogledajte kako ju je pozdravila publika u Sarajevu - uz veliku palestinsku zastavu i uzvikujući "Free, Free Palestine!" (Sloboda Palestini!, op.pr.):

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije