Berlinale: Dobitnik ovogodišnjeg zlatnog medvjeda mora u zatvor

Radiosarajevo.ba
Berlinale: Dobitnik ovogodišnjeg zlatnog medvjeda mora u zatvor
Foto: EPA-EFE / Mohammad Rasoulof

Iranski režiser i dobitnik ovogodišnjeg zlatnog medvjeda na filmskom festivalu Berlinale Mohammad Rasoulof mora u zatvor. Nadležni sudija u Teheranu naložio je 4. marta da Rasoulof mora odležati zatvorsku kaznu od jedne godine na koju je prošle godine osuđen.

Iz Berlina za Radiosarajevo.ba: Sadija Kavgić

Njegova krivica: „propaganda protiv sistema“. Pored zatvorske kazne, Rasoloufu je toduzet pasoš, pa zbog toga nije mogao putovati u Berlin kako bi mu se uručila najviša nagrada, a izrečena mu je i dvogodišnja zabrana bavljenja filmskim radom.

Sadija Kavgić: Šejtani i medvjedi

„Jako smo zabrinuti zbog ove odluke protiv Mohammada Rasoloufa. Potresno je da jedan režiser bude tako strogo kažnjen zbog svog umjetničkog djelovanja,“ saopštili su Mariette Risssenbeek i Carlo Chatrian, novo vođstvo Berlinala, izražavajući nadu da će iranske vlasti revidirati ovu presudu.

Tema pobjedničkog filma Zlo ne postoji („Sheytan vojud nadarad”) je smrtna kazna koja je u Iranu dozvoljena i često se sprovodi, čak i protiv političkih zatvorenika ili homoseksualaca.

Da bi uopšte uspio snimiti ovaj kompleksni film Rasoulofu je morao biti veoma dovitljiv: njemački novinari pišu da je strogu cenzuru za igrane filmove izbjegao tako što su u dužem periodu prijavljena četiri kratka filma. U svakoj od te četiri priče predočeno je kako su građani različitih društvenih slojeva u Iranu suočeni sa smrtnom kaznom.Na primjer, slučaj vojnika kojeg u okviru obaveznog vojnog roka zapadne dužnost da izvrši egzekuciju.

Potpuno razumljivo da je Berlinale opravdalo svoj imidž političkog festivala i pred ovakvom hrabrošću i ličnim rizikom ovom odličnom filmu dalo svoje najveće priznanje.

Film je nagrađen i priznanjem ekumenskog žirija.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije