Zlatni medvjed Šejtanu iz Irana

Radiosarajevo.ba
Zlatni medvjed Šejtanu iz Irana
Foto: EPA-EFE / Berlinale 2020

Zlatni medvjed jubilarnog 70. Berlinala dodijeljen je filmu Zlo ne postoji ("Sheytan vojud nadarad"), režisera Muhameda Rasoulofa, kojemu iranske vlasti nisu dopustile da napusti zemlju i lično prisustvuje na festivalu.

Iz Berlina: Sadija Kavgić, za Radiosarajevo.ba

Tema njegovog filma su politički zatvorenici, te smrtna kazna, koja je u Iranu dozvoljena i redovno se sprovodi, a čiji egzekutori ponekad moraju biti i vojnici u toku služenja obavezne vojne službe. Takođe mu je dodijeljena i nagrada ekumenskog žirija, koju je u okviru sekcije Panorama dobio film "Otac" Srdana Golubovića. On je, kao što smo već pisali dobitnik i nagrade publike Berlinala! Ovo se moglo naslutiti i po neobično dugim aplauzima kojima je publika ovaj film kod svakog prikazivanja ovdje u Berlinu proteklih dana pozdravila. Film je sniman po istinitom događaju i pokazuje borbu jednog oca, da i pored siromaštva u kojem je prinuđen da zivi, ima pravo da sam odgaja svoju djecu. U glavnoj ulozi igra genijalni Goran Bogdan, a kao producenti pored ostalih potpisuju Danis Tanović, Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo.

Film "Otac" Srdana Golubovića dobio nagradu publike

Srebrnog medvjeda potpuno zasluženo je dobila Eliza Hittman za film Nikada, rijetko, ponekad, uvijek za film koji pokazuje jednu 17-godišnjakinju iz američke provincije koja je prisiljena putovati do Njujorka kako bi dobila pravu pomoć, jer želi prekinuti neželjenu trudnoću. I tamo se, kao i u mnogim zemljama svijeta, a posljednjih godina sve više i u nekada naprednim evropskim zemljama, ženama sve više poriče pravo da same odlučuju o svom životu i svom tijelu.

Za najbolju glumicu izabrana je Njemica Paula Beer za ulogu u filmu režisera Christiana Petzolda "Undine". Primajući nagradu istakla je da bez njenog partnera u filmu, izvrsnog Franza Rogovskog ni njoj ne bi bilo moguće tako dobro odigrati ovu ulogu. Undine je inače mitska figura vodenog duha, žene koja mora ubiti svakog muškarca koji je ikada napusti. U ovom filmu se čini da će konačno prevladati ovu čarku.

Najbolji glumac je Italijan Elio Germano, koji u filmu glumi umjetnika Antonia Ligabunea, koji je u svom stvarnom životu dugo bio prognan, a njegova umjetnička veličina neprepoznata. I najbolji scenario je došao iz Italije, srebrnog medvjeda dobili su braća D’Innocenzo za film "Favolacce" ("Loše bajke"). Srebrni medvjed za najbolju režiju uručen je korejanskom majstoru Hong Sangsoo za film "Žena koja trčaše". A za izuzetno umjetničko ostvarenje Jürgenu Jürgensu za kameru u filmu "DAU Nataša", režisera Ilye Khrzhanovskiy.

Nagradu za najbolju režiju u okviru novostvorene sekcije Berlinala "Encounters" dobio je proslavljeni rumunski reziser Cristi Piu za režiju filma "Malmkrog", koji je snimljen u koprodukciji Rumunije, Švajcarske, Švedske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Srbije. Film koji traje 200 minuta bavi se idejama ruskog filozofa Vladimira Solovjova i postavlja pitanja o smislu rata, pacifizma, pozitivizma, revolucije, antikrista, te ideje evropske unije.

Nagradu publike za dokumentarni film, te nagradu Amnesty International dobio je film "Dobrodošli u Čečeniju", režisera David Francea, a koji pokazuje sistematsku borbu čečenskih vlasti protiv aktivista LGBTQI zajednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije