Dani otvorenih vrata u Muzeju "Alija Izetbegović"

11
Radiosarajevo.ba
Dani otvorenih vrata u Muzeju "Alija Izetbegović"
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Dani otvorenih vrata u Muzeju "Alija Izetbegović"

Javna ustanova Muzej "Alija Izetbegović" otvorila je vrata u renoviranom ambijentu na Vratniku.

Također, posjetioci će imati priliku da preuzmu besplatnu mobilnu aplikaciju - Audio vodič JU Muzeja "Alija Izetbegović" sa fotografijama te audio i tekstualnim opisima eksponata koji se nalaze u kolekciji Muzeja.

Radno vrijeme JU Muzej "Alija Izetbegović" u zimskom periodu (oktobar-mart) će biti od ponedjeljka do petka od 10 do 16, te subotom od 10 do 15 sati, saopćeno je iz Muzeja.

Konaković tvrdi da mu neko "pakuje": Željeli su mene napraviti 'crnom kravatom' i da sam nalogodavac

Konaković tvrdi da mu neko "pakuje": Željeli su mene napraviti 'crnom kravatom' i da sam nalogodavac

Muzej "Alija Izetbegović" smješten je u prostoru stare gradske utvrde u Sarajevu, u vratničkim kapi-kulama Ploča i Širokac. Otvoren je 19. oktobra 2007. i posvećen je životu i djelu prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću.

Prvobitno je bio otvoren kao jedan od depandansa Muzeja Sarajeva, a odlukom Skupštine Kantona Sarajevo 2009. godine postaje zasebna javna ustanova ovog kantona.

U prostorijama muzeja, u kulama Ploča i Širokac nalazi se stalna postavka muzeja. U prvoj kuli, postavka je organizirana u devet manjih cjelina. Hronološki postavljena, govori o liku i djelu ovog državnika, od perioda mladosti, preko Sarajevskog procesa do smrti 2003. godine.

U ovom dijelu muzeja izložene su i najznačajnije svjetske nagrade i priznanja koje su prvom Predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine uručene od strane različitih državnika i međunarodnih institucija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije