HIstorijski muzej: Kako su veliki svjetski arhitekti vidjeli obnovu Sarajeva

0
Radiosarajevo.ba
HIstorijski muzej: Kako su veliki svjetski arhitekti vidjeli obnovu Sarajeva
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Historijski muzej

U Historijskom muzeju BiH će 25. februara u 18 sati biti otvorena izložba "Portal do (ne)moguće arhitekture". 

Autorica izložbe je Lamila Simišić Pašić. Izložba istražuje estetski potencijal nikada izgrađenih arhitektonskih projekata, koje su gradu Sarajevu za njegovu obnovu donirali ili dizajnirali između ostalih poznati svjetski arhitekti i biroi:  Alsop, Ando, Himmelblau, Meier, Miralles, Nouvel, Lebbeus Woods, Roš i Rogers.

Kako navode iz Historijskog muzeja, autorica izložbe je koristila projekte kao skup podataka u procesu razumijevanja njihovog mogućeg utjecaja na oblikovanje našeg izgrađenog okoliša.

Lidl u Bosni i Hercegovini gradi objekat vrijedan čak 200 miliona KM

Lidl u Bosni i Hercegovini gradi objekat vrijedan čak 200 miliona KM

"Tehnike generativnog strojnog učenja, koje se sastoje od generatora i diskriminatora, korištene su za stvaranje novih instanci arhitekture koje nalikuju skupu podataka, u ovom slučaju sastavljenog od nikad izgrađenih arhitektonskih projekata. Uključivanjem umjetne inteligencije u proces stvaranja, omogućava se istraživanje prostora od 512 dimenzija, potpuno nove arhitekture s karakteristikama nikad izgrađene arhitekture.

Autorica istražuje temeljne kompozicijske karakteristike jedne domene prenoseći je na drugu. Promjenom vrijednosti koje prolaze kroz latentni prostor javljaju se različiti detalji. Konačni rezultat je pokretna slika s karakteristikama nepoznatog; nešto što nije specifično za uobičajenu arhitektonsku praksu. Ova izložba istražuje iskustvo lijepoga iz onoga što je model naučio od skupa podataka, onoga što vidi i predstavlja kao moguću arhitekturu. Djelo se sastoji od halucinogenog putovanja koje prikazuje neizgrađenu arhitekturu, koja se nalazi između snova i stvarnosti, virtualnog i materijalnog" stoji u najavi Historijskog muzeja.

Izložba je dokumentarnog i vizionarskog karaktera predstavljena kroz nekoliko video instalacija. Projekte koji čine skup podataka dizajnirali su:

Jean Nouvel, William Alsop, Tadao Ando, Henri Ciriani, Coop Himmelblau, Massimiliano Fuksas, Frank O. Gehry, Richard Meier, Enric Miralles, Dominique Perrault, Boris Podrecca, Christian de Portzamparc, Richard Rogers, Tanja & Stjepan Roš, Philippe Starck, Lebbeus Woods i Urban Future.

Kustosi: Nermina Zildžo i Elma Hodžić
Recenzenti: Prof. Emeritus Stjepan Roš i Prof. Dr. Figen Gul

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije