Dani evropskog naslijeđa: Predstavljeni razni aspekti bh. tradicije

0
Fena
Dani evropskog naslijeđa: Predstavljeni razni aspekti bh. tradicije
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Europsko naslijeđe

U tradicionalnoj manifestaciji 'Dani evropskog naslijeđa 2024.' Federalnog ministarstva kulture i sporta, na Šetnici kulture, danas je upriličen koncert Rudarske glazbe Kakanj a nastupili su i Valentina Vavra i Vedran Marčeta iz Plesnog kluba 'Aster' iz Sarajeva.

Sudionici današnjeg događaja publiku su, kroz muziku i ples, proveli kroz različite stilove i kulture.
Resorna federalna ministrica Sanja Vlaisavljević istaknula je da su umjetničke vrijednosti i angažman sudionika današnjeg događaja, prepoznati i izvan granica Bosne i Hercegovine.

"Današnji događaj je ispunjen spojevima onoga što je Bosna i Hercegovina i onoga što BiH daje i čini Evropi i svijetu te podjednako što uzimamo od svijeta za naše dobro" naglasila je.

Mišo Bartulica za Radiosarajevo.ba: O povratku Bolera, Miletu Anđeliću i sarajevskoj muzičkoj sceni

Mišo Bartulica za Radiosarajevo.ba: O povratku Bolera, Miletu Anđeliću i sarajevskoj muzičkoj sceni

Orkestar Rudarska glazba djeluje od 1952. godine, a predstavlja simbol muzičke tradicije i kulturnog naslijeđa Kaknja. Okuplja članove svih generacija, a ta raznolikost doprinosi jedinstvenom zvuku i energiji orkestra.

Repertoar im je raznovrstan i obuhvata širok spektar muzičkih žanrova - od tradicionalnih koračnica i himni do popularnih pjesama, sevdalinki, narodnih, pop-rock, filmskih i duhovnih kompozicija. Izvedbama njeguju tradiciju, istražuju kako muzika kreira nove veze i stvara mrežu zvukova.

Tradicionalna manifestacija 'Dani evropskog naslijeđa' započela je u maju, a planirano je da traje skoro do kraja ove kalendarske godine. Program je bogat i raznovrstan, a cilj njegovanje kulturne baštine BiH. Bit će završena centralnom manifestacijom i proglašenjem pobjednika 'Mladi i naslijeđe'.

Ovogodišnja tema manifestacije 'Dani evropskog naslijeđa' je 'Putevi, veze i mreže', a na Šetnici kulture dosad su prezentirani razni sadržaji koji veličaju kulturno naslijeđe i kulturu Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije