Održana manifestacija 'Dani europskog naslijeđa 2024' uz legendarne sevdalinke

1
FENA
Održana manifestacija 'Dani europskog naslijeđa 2024' uz legendarne sevdalinke
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dani europskog naslijeđa uz sevdalinku

Udruženje Saray Sevdah predstavilo se danas na Šetnici kulture u Sarajevu ispred Federalnog ministarstva kulture i sporta u sklopu tradicionalne manifestacije "Dani europskog naslijeđa 2024.".

Udruženje Saray Sevdah je udruženje građana ujedinjenih u ideji čuvanja, njegovanja, skupljanja, istraživanja i promocije bosanskohercegovačke tradicionalne muzičko-pjesničke forme, sevdalinke. Predsjednica i osnivač tog udruženja Refija Muslić je izjavila da se nepunih 15 godina bave sa mladima, čuvaju i prenose našu tradicijsku pjesmu sevdalinku na mlađe generacije.

"Danas predstavljamo deset, od kojih osam mladih izvođača uz pratnju dvije harmonike. U kontinuitetu učimo, s tim da se najprije mora savladati tehnika pjevanja. Sve se to odvija kod nas u udruženju, djeca su talentovana, dobro vaspitana, odlični đaci.

Žestoke kritike Amara Osima: 'Ronaldo ne može ništa - da su imali nekog normalnog špica...'

Žestoke kritike Amara Osima: 'Ronaldo ne može ništa - da su imali nekog normalnog špica...'

Oni će izvesti sevdalinke među kojima Vrbas voda nosila jablana, Da sam ptica, Rasla je ruža do bijela dvora, te Pjevat ćemo šta nam srce zna što je komponovana pjesma, ali je u duhu sevdaha i ima jako lijep tekst i poruku" dodala je Muslić.

Izvođačima i publici na Šetnici kulture dobrodošlicu je izrazila federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević.

"Radosna sam što danas mogu pozdraviti divne, drage, dobre ljude i prijatelje iz Zenice, Olova i Sarajeva. Šetnica se širi i drugim gradovima i želim da pjesma koju ćemo danas čuti odjekne što dalje od ove naše Šetnice" navela je Vlaisavljević.

Federalno ministarstvo kulture i sporta i ove godine pridružilo se građanima Evrope u namjeri da konkretnim događajima obilježi tradicionalnu manifestaciju "Dani europskog naslijeđa 2024.", a ovogodišnja tema je "Putevi, veze i mreže".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije