Gibonni za Radiosarajevo: Ako sevdalinka živi stotinama godina, mora biti sjajna

3
D.Ć. i V.A.Z.
Gibonni za Radiosarajevo: Ako sevdalinka živi stotinama godina, mora biti sjajna
oficijelna fotografija / Gibonni

Uoči koncerta koji će večeras biti održan u sarajevskoj dvorani Mirza Delibašić, u programu Radija Sarajevo gostovao je Zlatan Stipišić Gibonni. 

Legendarni splitski kantautor iza kojeg su preko četiri decenije prisutnosti na sceni, danas važi za najznačajniju figuru dalmatinskog pop-rock žanra i jednog od najznačajnijih muzičara na regionalnom planu.

Gibonnijev muzičko-poetski izraz je kompleksan i višeslojan, naslanja se na tradiciju podneblja, temelje rock i pop muzike ali i muzička bogatstva čitavog svijeta. Zato je njegova muzika originalna i neponovljiva: 

Teatarski projekt koji uključuje osobe s invaliditetom: 'Svijet mogućnosti' premijerno u NPS

Teatarski projekt koji uključuje osobe s invaliditetom: 'Svijet mogućnosti' premijerno u NPS

"Mi smo jednom nogom uvijek stajali u tradiciji. Jedna sevdalinka, koja se već 250 godina prenosi sa koljena na koljeno mora biti sjajna. Da nije sjajna bila bi zaboravljena. Mislim da je dobro sjećati se odakle dolazimo", kaže Zlatan Stipišić Gibonni na početku razgovora za Radio Sarajevo.

Publika na njegovom koncertu, kakav je i ovaj večeras, ima priliku slušati čitav spektar emocija i zvučnih boja koje su rezultat bogatog instrumentarija od kojih je sastavljen Gibonnijev ansambl. Njegovi aranžmani prevazilaze osnovnu postavku rock benda, odake to, pitali smo:   

"Vjerujem da mi je to neizostavno, budući da poznavanje instrumenta uvjetuje njegovu potrebu. Ljudi nekada kažu da je rock sačinjen od tri instrumenta: gitara, bas i bubnjeva. Mogu to porediti sa spuštanjem cijele abacede na samo šest slova. Ako imate priču koju želite ispirčati, morate korisiti svih 30. Moji jako dragi instrumenti su klavir, hemond, bendžo... 

Na primjer, dok sam boravio u jednom studiju u Londonu čuo sam francuski rog i zvuk mi se učinio jako zanimljiv. Učinio sam sve da taj zvuk uvrstim i u svoju muziku. Svaka žica je meni draga, kao i svaka klavijatura i svaki puhački instrument", kaže maestro. 

Na nedavnom EP albumu "U Po' Ure“ ponovno je zazvučala suradnja na relaciji Gibonni - Nikša Bratoš. Multiinstrumentalist, producent i aranžer, Travničanin rodom, Nikša Bratoš povezan je s Gibonnijevom muzikom već dugi niz godinam, a o tome kantautor kaže: 

"Jedan sarajevski pisac mi je jednom prilikom rekao da je za knjigu najznačajniji prvi čitalac. Dakle dok je knjiga još uvijek u pisanju da stane pred tuđi sud. Ako te neko ludo voli ne može ostati objektivan; možda će te pohvaliti a da to ne zaslužuješ. Ako je taština vezana za tu osobu, onda ponovo ne dobijamo objektivan odgovor. Ja Nikšu ne gledam kao producenta već ogledalo u kojem bih se ogledao nakon brijanja glave. Takav čovjek je miran, dobronamjeran i prije svega čista srca.

Gibonni i Nikša Bratoš
promo fotografija Aquarius records: Gibonni i Nikša Bratoš

Na koncertu u Sarajevu Gibonni će predstaviti svoje najveće hitove, od najranijih kao što su "Činim pravu stvar" i "Posoljeni zrak i razlivena tinta", megahitova "Libar", "Mirakul" ili "Oprosti", pa sve do novih pjesama objavljenih u posljednje dvije godine, kao što su "Kiša" i "Lažu fotografije".

Po najavama, na koncertu bi trebali nastupiti i gosti, Gibonnijevi dugogodišnji vokalni suradnici Damir Urban i Maya Azucena.  

Dobrodošao, Gibonni! 

Rod Stewart i Cesarica

Radiosarajevo.ba: Da li je istina da je Rod Stewart htio da obradi Cesaricu?

Gibonni: To je moja njaveća sramota kako sam živ (smijeh). Ivica Šurjak, legenda Hajduka, Tony Mandić, podpredsjednik Atlantic Recordsa i Rod Stewart su u Los Anđelesu slušali muziku. Rod Stewart je htio da mu Tony i Šurjak puste jednu pjesmu iz njihovog rodnog kraja. Pustili su mu Olivera Dragojevića. Pjesma koja se tako svidjela Rodu Stewartu je Cesarica, čiji sam autor. Odmah su me pozvali da dostavim prevod te pjesme, međutim zbog legalnih rasprava oko pjesme koje su trajale više dana, Rod Stewart je izgubio interes. Kako naš narod kaže: „prošao voz“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije