Svjetski dan umjetnosti: Rođendan Da Vincija slavi se u posebnim uslovima

Radiosarajevo.ba
Svjetski dan umjetnosti: Rođendan Da Vincija slavi se u posebnim uslovima
Foto: Pixabay.com / Leonardo da Vinci i danas inspiracija

Svjetski dan umjetnosti je međunarodna proslava likovnih umjetnosti, koju je proglasila Međunarodna asocijacija umjetnosti (IAA / AIAP), partnerica UNESCO-a, kako bi promicala svijest o kreativnim aktivnostima širom svijeta.

Prvi Svjetski dan umjetnosti održan je 15. aprila 2012. godine. Ovaj datum izabran je u čast rođendana Leonarda da Vincija. Kao simbol svjetskog mira, slobode izražavanja, tolerancije i bratstva, da Vinci je također dokaz uticaja likovnih umjetnosti na druga područja.

Ove se godine obilježava u posebnim uslovima zbog pandemije novog soja koronavirusa.

Na to je ukazao i Ibrahim Spahić, predsjednik Međunarodnog centra za mir i direktor Festivala Sarajevska zima.

Spahić je u čestitki umjetnicima istakao da se taj dan slavi u posebnim uslovima jer su sve kuće stvaralaca postale ateljei zbog COVID-19.

"Online komunikacija umjetnika i publike utiče na umjetnost i sada smo sudionici stvaranja nove kulturne scene i kreativne industrije. Izvjesno je da to već ima snažan utjecaj na umjetnike,publiku, art kritiku i medije . 'Tržište' umjetnosti se suštinski mijenja", kazao je Spahić.

Naveo je da era interneta donosi promjene koje će oblikovati sasvim novu kulturu i organizaciju života.

"Umjetnost, obrazovanje i nauka su pred posebnim iskušenjima, kao i cjelokupna kulturna industrija i potrebno je pronalaziti rješenja za njihovu održivost u okviru ekonomskih i socijalnih mjera i reformi uzrokovanih predvidivom svjetskom recesijom", istakao je Spahić.

Naglasio je da bi bilo neoprostivo i pogubno za savremenu civilizaciju da se umjetnost i dalje marginalizira i ne tretira kao bitan elemenat održivog razvoja.

Povodom Svjetskog dana umjetnosti, koji se slavi na dan rođenja renesansnog genija Leonarda da Vincia koji je i danas inspiracija za stvaralaštvo, Međunarodni centar za mir donio je odluku da na službenoj stranici Međunarodne asocijacije umjetnosti/UNESCO i na svojoj Facebook stranici World Art Day-IPC/SWF/2020/Leonardo istakne autore i institucije koje su dobile Nagradu "Srebrena pahuljica" za najbolja djela predstavljena u okviru 37. festivala Sarajevska zima 2020. - "Pick Up Art" u oblasti likovnih umjetnosti.

Spahić je najavio da će idući festival Sarajevska zima biti održan od 7. februara do 21. marta 2021. godine pod motom "Online Family Art", saopćeno je iz Međunarodog centra za mir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije