Louvre traga za najskupljom slikom na svijetu: Krije li je arapski šejk?

Radiosarajevo.ba
Louvre traga za najskupljom slikom na svijetu: Krije li je arapski šejk?
Foto: Wikipedia / Salvator Mundi

Pariski muzej Louvre priprema se za veliku izložbu Leonarda da Vincija, za koju se očekuje da će biti veliki hit koji će privući stotine hiljada posjetilaca iz cijelog svijeta. Međutim, datum otvaranja opasno se približio, preostale su samo dvije sedmice, a još nije poznat odgovor na pitanje: hoće li biti izložen najvažniji izložak - Da Vincijev Salvator Mundi? Leonardov portret Isusa kao spasioca svijeta najskuplja je slika na svijetu, koja je 2017. na aukciji dosegnula cijenu od 450 miliona dolara.

Art Newspaper je objavio da slika neće biti postavljena na izložbi u Louvreu. Čini se da ni u čuvenom muzeju još ne znaju odgovor. Na pitanje novinara britanskog Observera, glasnogovornica Louvrea je rekla da su tražili posudbu slike Salvator Mundi za potrebe izložbe.

“Još nismo dobili odgovor i nemam daljnjih komentara”, odgovorila je glasnogovornica.

Riječ je o jednoj od najslavnijih i najkontroverznijih slika. Tek u 20. stoljeću pripisana je Leonardu: dugo se smatralo da pripada školi Giovannija Boltraffija, slikara rane renesanse i Leonardova učenika, a potom da ju je naslikao sam Boltraffio.

Prevareni oligarh

S tom atribucijom prodana je 1958. na jednoj aukciji u Londonu za čitavih 45 funti. Njujorški historičar umjetnosti i trgovac umjetninama Robert B. Simon kupio ju je 2005. za 1175 dolara i 2011. je ustvrdio da je sliku napravio sam Leonardo.

“Riječ je o stilu koji je nemoguće imitirati, jedinstvenoj ikonografiji i fenomenalnoj kvaliteti slikanja”, ističe Simon za Observer. Nije upitna kvaliteta: pitanje je samo želi li je sadašnji vlasnik ispustiti iz ruku kako bi je vidjele hiljade drugih. Ruski oligarh Dmitrij Ribolovjev kupio ju je 2013. za 127,5 miliona dolara. Navodno je njegov savjetnik, švicarski biznismen Yves Bouvier, kupio sliku na privatnoj aukciji u Sotheby’su samo dan prije, za 83 miliona dolara, prenosi Jutarnji.hr.

Salvator Mundi - undefined

Salvator Mundi

Ribolovjev je rekao da ga je Švicarac na isti način prevario još za desetke slika, Picassa, Gauguina, Klimta, Rhotka i druge, te tužio britansku aukcijsku kuću Sotheby’s za sudjelovanje u toj prevari koja ga je, kako tvrdi, koštala više od milijarde dolara.

Ribolovjev nije za sebe zadržao Leonardova Isusa. Nagađalo se da je slika sada u vlasništvu kraljevske obitelji iz Abu Dhabija. Nagađalo se i da krasi skupu superjahtu saudijskog princa Mohammeda bin Salmana, prestolonasljednika koji u svojoj zemlji drži u rukama sve uzde vlasti.

Sef u Švicarskoj

O slici i njezinim putešestvijama ovih je dana objavio knjigu njujorški historičar umjetnosti Simon, koji je otkrio da pripada velikom Leonardu.

On kaže da pojma nema gdje je slika. Posljednje što je čuo jest da je prije nekoliko mjeseci uskladištena na sigurno u nekom sefu za umjetnine u Švicarskoj. A hoće li se pojaviti u Louvreu? Imamo još dvije sedmice da to saznamo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije