Čuveni arhitekta budućnosti Michele De Lucchi održat će predavanje u Sarajevu

2
Radiosarajevo.ba
Čuveni arhitekta budućnosti Michele De Lucchi održat će predavanje u Sarajevu
Oficijelni vizual / Najava predavanja Michele De Lucchia

U Sarajevo stiže Michele De Lucchi, legendarni talijanski arhitekt, dizajner, umjetnik i pisac. 

De Lucchi će u Umjetničkoj galeriji BiH, u utorak 15. novembra 2022. s početkom u 18,00 održati  predavanje o „Zemaljskim stanicama,“ konceptualnoj arhitekturi budućnosti, čiji je De Lucchi idejni tvorac.

Predavanje organizuju Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini, Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo i domaća kompanija Zanat - dizajnerski brend iz Konjica koji sarađuje sa gospodinom De Lucchi-em, u partnerstvu sa Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine.

Europski parlament odobrio Plan rasta za Z. Balkan: Države mogu dobiti novac, ali uslovi pooštreni

Europski parlament odobrio Plan rasta za Z. Balkan: Države mogu dobiti novac, ali uslovi pooštreni

Šta su zemaljske stanice

Zemaljske stanice su lako dostupne aktivne forme arhitekture sagrađene u urbanim čvorištima. One su zapravo odgovor na sve razvijeniji životni stil u kojem umjetna inteligencija oslobađa čovjeka od birokratskih i navika stalnog ponavljanja istog. Zemaljske stanice su oaze slobode koje uspostavljaju mogućnosti stvaranja mjesta na kojima će se, uz značajan udio tehnologije, otvoriti mogućnosti slobode svakog pojedinca.

Te urbane zajednice su dizajnirane tako da apsolutno uvažavaju okolinu, što je najbolji metod razvijanja ideja i odnosa među ljudima. To su mjesta koja propituju klasične obrasce vlasništva, i umjesto toga idu na širenje ideja i ekonomija koje nisu opterećene bilo kakvom vrstom diktata.

Zemaljske stanice se oslanjaju na humanističke, ljudske resurse u arhitekturi, bazirane na razumijevanju okoline i emocionalnom doživljaju, a ne isključivo na vizualnom doživljaju nekog mjesta.

Zemaljske stanice su mjesta susreta, razmjena ideja, doživljaja sebe kao dijela svijeta koji je zbir energija, i u kojem se događaju ne uvijek programirani trenuci učenja, radosti, sretanja i pravih odgovora. Uz radionice i male laboratorije, to su mjesta susreta i opuštenog sticanja znanja. Zemaljske stanice su parkovi budućnosti projektovani iz sadašnjosti. Mogućnost da život prodiše punim plućima.

Najava predavanja Michele De Lucchia
Oficijelni vizual: Najava predavanja Michele De Lucchia

BIOGRAFIJA

Michele De Lucchi (1951, Ferrara) , italijanski je arhitekt, dizajner, profesor i umjetnik čija karijera traje skoro pola stoljeća, a smatra ga se jednim od najvažnijih stvaralaca i mislilaca u oblasti dizajna i arhitekture u današnjem svijetu. Višestruko nagrađivan, sklon radikalnim eksperimentima koji povezuju zanat, tehnologiju i dizajn, radio je na svim krajevima svijeta, i ostvarivao fascinantne rezultate.

U Japanu je radio za glavnu telekomunikacijsku firmu NTT, dizajnirao za Compaq, Phillips, Siemens, Deutsche bank, i mnoge druge poznate firme. Michele De Lucchi ima jednako uspješnu karijeru kao arhitekta i dizajner.

Predmeti koje je dizajnirao za neke od vodećih evropskih dizajnerskh brendova (Artemide, Alias, Unifor, Hermès, Vitra, Poltrona Frau and Alessi), univerzalno su prepoznatljivi, kao na primjer Tolomeo lampa (proizvođač Artemide), koja je najprodavaniji dizajnerski komad rasvjete u istoriji. Umjetnički i dizajnerski radovi gospodina De Lucchi-a dio su kolekcija nekih od vodećih svjetskih muzeja kao što su MoMA, Centar Pompidou...

Njegova filozofija arhitekture je prpoznata širom svijeta, a njezina esencijalna misao je „ljepota nije tamo gdje se pokaže, nego tamo gdje je nikada niste tražili.“

Saradnja izmedju gospodina De Lucchi-a i firme Zanat započela je 2020. godine, a kao rezultat te saradnje nastala su dva predmeta: Kula i Dom. Dom je zidna skulpturu u drvetu u obliku tanjira koji ce se proizvoditi u ogranicnom broju komada, a Kula je trodjelna skulpturalna komoda sa ladicama. Oba proizvoda krasi tehnika konjickog drvorezbarstva koja je 2017 godine uvrstena na Listu Nematerijalne Svjetske Bastine UNESCO-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije