Ćurak promovisao 'Sjećanje i poricanje: Od ZAVNOBiH-a do naših dana', govorili Bogićević i Komšić

3
FENA
Ćurak promovisao 'Sjećanje i poricanje: Od ZAVNOBiH-a do naših dana', govorili Bogićević i Komšić
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Promocija knjige prof.dr. Nerzuka Ćurka “Sjećanje i poricanje: Od ZAVNOBiH-a do naših dana”

Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu u utorak, 30. januara održana je promocija knjige prof.dr. Nerzuka Ćurka Sjećanje i poricanje: Od ZAVNOBiH-a do naših dana.

Na predstavljanju knjige govorili su: Bogić Bogićević, prvi demokratski izabran član Predsjedništva SFRJ iz Bosne i Hercegovine, Ivo Komšić, univerzitetski profesor, Elvis Fejzić, univerzitetski profesor, Valida Repovac Nikšić, univerzitetska profesorica, a u svojstvu moderatorice bila je prof.dr. Sarina Bakić.

Knjiga Sjećanje i poricanje: Od ZAVNOBiH-a do naših dana nastala je kao rezultat kritičke analize trenutne bh. politike, ali pruža i novu interpretaciju ZAVNOBiH-a kao apsolutnog događaja za državnost Bosne i Hercegovine.

Profesor Ćurak je u izjavi za medije pojasnio da je sam sebi nametnuo dug da afirmira ZAVNOBiH.

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

"Mi živimo u jednom teškom dobu koje treba na neki način povezati sa rodnim mjestom odlučivanja moderne BiH, ZAVNOBiH-om. I ja sam sam sebi nametnuo dug da afirmiram ZAVNOBiH ne samo kao neki historijski događaj, nego kao događaj koji je od fundamentalne važnosti za sadašnjost i budućnost Bosne i Hercegovine", kazao je.

Promocija knjige “Zašto je Bosna a ne ništa” Nerzuka Ćurka

Promocija knjige “Zašto je Bosna a ne ništa” Nerzuka Ćurka

Naprosto, dodao je, htio sam da ponudim jednu novu interpretaciju ZAVNOBiH-a kao apsolutnog događaja za državnost Bosne i Hercegovine.

Druga dimenzija je ta, naveo je, da se mi susrećemo sa poricanjem, ne samo tog događaja svjetlosti, nego da se mi, unutar našeg posljednjeg rata i poraća, susrećemo sa stravičnom negacijom masovnih zločina, zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i zločina genocida.

I to poricanje, naglašava on, pokušava da nam otme sadašnjost, da nam otme budućnost i da nas uvjeri da sa zaboravom onoga što se desilo, da će sve biti dobro, a kako će biti dobro ako ćemo zaboraviti sve ono što se desilo i što je svjetlo i što je tama?

"Moja knjiga je pokušaj afirmacije svjetlosti i jedna, rekao bih, vrlo objektivna kritika poricanja sa nadom i ambicijom da one politike, one intelektualne, kulturne elite koje poriču, i masovne zločine, a s druge strane poriču i ZAVNOBiH da, kolokvijalno kažem, konačno dođu tobe", istakao je.

Upozorio je da nadolazeće politike, kao što je nacionalizam koji je dominantan, ne treba ignorirati, iako je trijumfirao u našoj stvarnosti.

"I upravo zbog toga, upravo zbog smanjenog manevarskog prostora za ideju zajedništva, mi nju moramo nanovo aktivirati. Da shvatamo da samo kroz zajedništvo možemo graditi jednu autentičnu građansku političku zajednicu. A ne da negacijom zajedništva pokušavamo da gradimo neku građansku političku zajednicu. To naprosto nije moguće, nije fer i nije pravedno", poručio je profesor Nerzuk Ćurak.

Promociji su, između ostalih, prisustvovali potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović, federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković, načelnik Općine Centar Srđan Mandić.

Nerzuk Ćurak doktor je političkih znanosti, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, esejist, znanstveni publicist, novinar, urednik, javni intelektualac, građanski i mirovni aktivist.

Autor je više knjiga, znanstvenih članaka, eseja, kolumni, komentara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije