Collegium: Djela najpoznatijih likovnih umjetnika na jubilarnom Sarajevskom salonu

0
Collegium: Djela najpoznatijih likovnih umjetnika na jubilarnom Sarajevskom salonu
FOTO: Radiosarajevo.ba / Djela najpoznatijih likovnih umjetnika na jubilarnom Sarajevskom salonu

Djela najpoznatijih likovnih umjetnika Sarajeva izložena su na zajendičkoj izložbi pod nazivom Sarajevski salon, koja se ove godine održava jubilarni deseti put. 

Mersad Berber, Safet Zec, Boško Kučanski, Alija Kučukalić, Affan Ramić, Mustafa Skopljak, Saša Bukvić, Marina Finci, Amela Hadžimejlić, Elma Šobot, Radoslav Tadić, Halil Tikveša, Mensud Kečo, Edo Numankadić... samo su neka od likovnih imena obuhvaćena izložbom.

Od večeras pa do 4. februara, svi zainteresirani moći će pogledati dragocjena djela koja svjedoče o značaju sarajevske likovne škole.   

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Izložba je realizirana u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo, u saradnji sa galerijom Collegium artisticum i uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

"Jubilarni Sarajevski likovni salon ULUKS, sabira u sebi, salonski otmjeno i jubilejski svečano, ne samo zgusnutu likovnost decenije koja mu je prethodila, nego i etetsku raznolikost bosansko-hercegovačkog i regionalnog likovnog izraza koji se zrcali kako na slikama živih, tako i onih likovnih stvaralaca koji, nažalost, fizički više nisu među nama. Dakle, fizički ne, ali su svojim djelom i slikarskim umijećem ne samo tu, nego odsustvom svog fizičkog prisustva, svevremenošću svog likovnog bivanja i specifičnog izraza koji plijeni, daju Salonu dodatnu, pedagoško-uzornu snagu neprolaznog primjera", napisao je Esad Bajtal u  uvodnom tekstu povodom ove izložbem te dodaje: 

"Na sceni je stvaralačka pobuna i bijeg od porazno besmislene svakodnevnice zarobljene u blatu etno-politikantstva, beznađem i apatijom ophrvanih građana. U tome je, spontana, dakle, neprojektovana i nezacrtana zadaća, edukativne naravi Salona: da stimulira i kultiviše otvorenost nadom probuđene imaginacije posjetilaca. Na taj način, Salon je oaza u pustinji politikantske ostrašćenosti i mentalnog zagađenja društva lišenog životnog smisla i ljudske perspektive."

Gradska galerija Collegium artisticum koja se nalazi u podzemnom gradu Skenderije, otvorena je svaki radni dan od 10,00 do 18,00.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije