U Collegium Artisticumu otvorena tradicionalna Revija članova ULUBiH

1
U Collegium Artisticumu otvorena tradicionalna Revija članova ULUBiH
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Revija članova ULUBiH 2021

Nekoliko desetina umjetničkih djela uvršteno je na tradicionalnu Reviju radova članova Udruženja  likovnih umjetnosti BiH koja je večeras otvorena u galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu. 

Predstavljena su djela u različitim tehnikama i stilovima, odražavajući  raznolikost umjetničkih izraza. 

Kao je povod ove gradicionalne revije obilježavanje Dana državnosti BiH, profesor Eso Lukač je u svom pozdravnom govoru na otvaranju izložbe podsjetio na historijski i državotvorni značaj ZAVNOBiH-a. Na prvom zasijedanju ovog tijela, 25. novembra 1943 u Mrkonjić Gradu, Bosna i Hercegovina je formirana kao federalna jedinica u sastavu Jugoslavije, te je time obnovljena državnost Bosne koja je bila izgubljena usljed Turske okupacije. 

Zemljotres uzdrmao Bosnu i Hercegovinu: 'Probudilo me...'

Zemljotres uzdrmao Bosnu i Hercegovinu: 'Probudilo me...'

"Uvjeren sam da ćemo jednog dana ovaj datum obilježavati u cijeloj BiH a ne samo u jednom njenom dijelu. Tada će se ostvariti i to da na ovakvim izložbama budu obuhvaćeni i prijavljeni radovi mnogo više imena umjetnika iz cijele države", rekao je Lukač. 

Otvarajući izložbu, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić naglasio je da ova izložba pokazuje koliko je bitna likovna umjetnost i likovni autori kao sastavni dio kulturnog života.

 Revija članova ULUBiH 2021 - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba:  Revija članova ULUBiH 2021

"Kao ministar mogu potvrditi da će ministarstvo i dalje podržavati djelatnosti Collegium Artisticuma i ostalih institucija kulture u Kantonu, kao i institucija kulture od državnog značaja", kazao je Avdić. 

Otvaranju izložbe odazvao se veliki broj autora i likovne publike, poštujući epidemiološke mjere.

Izložba se može pogledati u galeriji Collegium artisticum tokom radnog vremena galerije od 10,00 - 18,00 sati i subotom od 10,00 do 14,00.  

 

 Revija članova ULUBiH 2021 - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba:  Revija članova ULUBiH 2021

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije