Collegium artisticum: Fuad Fuko Hadžihalilović - In memoriam

2
Radiosarajevo.ba
Collegium artisticum: Fuad Fuko Hadžihalilović - In memoriam
Foto: Privatni album / Fuad Fuko Hadžihalilović, 2001. godina

U znak sjećanja na Fuada Fuku Hadžihalilovića (1935-2021), u petak, 12. novembra 2021. godine u 14 sati, bit će održan komemorativni susret i izložba plakata istaknutnog kulturnog djelatnika, grafičkog dizajnera, prvog i dugogodišnjeg direktora galerije Collegium artisticum (1975-2005).

Fuad Hadžihalilović je rođen 1935. godine u Sarajevu. Diplomirao je grafički dizajn na Akademiji primenjenih umetnosti 1963. godine u Beogradu. Na petoj godini studija dobio je stipendiju od ministarstva kulture, a zajedno s Mladenom Kolobarićem i Hasanom Sućeskom bio je među prvima koji su završili grafički dizajn. Potom se našao za katedrom Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, u kojoj je deset godina radio kao profesor. Jedan od začetnika modernog dizajna, dizajnerski trijumf doživio je pobijedivši na jugoslavenskom konkursu s plakatom za STENS ‘73., Svjetsko prvenstvo u stonom tenisu održano u Sarajevu.

“Meni najdraži i najbliži u grafičkoj disciplini bio je plakat. Sentimentalno sam vezan za prvi koji sam uradio, bilo je to za izložbu tri udruženja u Collegiumu Artisticumu uz Dan grada, i taj plakat i danas je u galeriji.”

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Fuad Fuko Hadžihalilović, 1985. godina - undefined

Foto: Privatni album: Fuad Fuko Hadžihalilović, 1985. godina

Fuad Hadžihalilović dizajnirao je mnoge pozorišne i filmske plakate; ponekad je radio s kolegama, te je tako sa slikarom Safetom Zecom koautor plakata za film Emira Kusturice Dom za vešanje, a sarađivao je i s drugim režiserima, poput Bate Čengića. Bilo mu je 39 godina kada je 1975. postao prvi čovjek Gradske galerije Collegium Artisticum.

Želio je, prije svega, napraviti kontakte s kolegama iz drugih jugoslavenskih centara. U ono doba sve ambasade bile su u Beogradu i Fuad je preko atašea za kulturu skrenuo pažnju da Sarajevo ima reprezentativan prostor, te su počele dolaziti značajne i korisne izložbe. Za njegovog vremena bilo je blizu 600 izložbi.

Plakat Collegium Artisticum 1975., dizajn Fuad Fuko Hadžihalilović - undefined

Foto: Privatni album: Plakat Collegium Artisticum 1975., dizajn Fuad Fuko Hadžihalilović

Neke su ostale da se vječno pamte, poput Umjetničkih rukotvorina NR Kine, koju je vidjelo 90.000 posjetilaca. Bilo je tematskih postavki, odlične izložbe dizajna SAD-a, Velike Britanije, skandinavskih i drugih zemalja.

Zatim, vrlo posjećena zbirka Tretjakovske galerije iz Moskve, a zahvaljujući kolektivnim izložbama, Sarajlije su vidjele djela i najvećih svjetskih slikara, poput Picassa, Dalija, Rembrandta.

(Živana Jovančić, odlomak iz teksta “Fuad Hadžihalilović: Dizajner koji je postao legenda među direktorima“, Gracija 157, 15.4.2011.)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije