Castelluccijev "Treći Rajh" večeras i sutra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

0
Radiosarajevo.ba
Castelluccijev "Treći Rajh" večeras i sutra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo
Foto: NPS / Detalji s video-instalacije

Video-instalacija "Treći rajh" autora i režisera Romeoa Castelluccija proslavljenog italijanskog reditelja, bit će izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo večeras u 19 i 20:30 sati i u srijedu, 14. decembra 2022. godine sa početkom u 19:00 i 20:30 sati, u sklopu 4. Sarajevo festa – Umjetnost i politika, u partnerstvu NPS i East West Centra Sarajevo.

Koreografkinja i izvođač je Gloria Dorliguzzo.

Video kreacije je uradio Luca Mattei u suradnji sa Giulijom Collom, dok zvuk potpisuje Scott Gibbons.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Paolo Magelli uoči premijere predstave "Ivanov": Umjetnici moraju biti ispred politike i ratova

Paolo Magelli uoči premijere predstave "Ivanov": Umjetnici moraju biti ispred politike i ratova

Instalacija uključuje glasnoću zvuka i slike visoke frekvencije koje se ne preporučuju osobama koje boluju od epilepsije. te fotoosjetljivim osobama.

O PREDSTAVI

Ova video-instalacija temelji se na spektralnom prikazu svih imena. Sve imenice koje se nalaze u talijanskom rječniku projiciraju se, u nizu, jedna po jedna, na golemi ekran.

Ove imenice potencijalno predstavljaju sve objekte u stvarnosti koji imaju ime. Brzina ovog niza je dana našom sposobnošću, na temelju naše mrežnice i našeg pamćenja, da zadržimo riječ koja se pojavljuje u bljesku, u trajanju od jedne desetinke sekunde. To sužava naš pogled, koji ubrzo doseže prekretnicu u kojoj dolazi do spajanja, neposredno prije nego što naša percepcija izgubi stisak. U rezultirajućem titranju više nije moguće razlikovati pojedinačne pojmove.

U graničnoj situaciji koju stvara ovaj frenetični niz riječi, neke će od njih ostaviti trag na vidnom korteksu svakog gledatelja, dok će se druge, većina, izgubiti. Gledatelj, bespomoćan kad se prema njemu tako postupa, kvantitetno je podvrgnut ljudskoj riječi. Ne što, nego koliko. Ova bijesna gomila imenica ne ostavlja mjesta izboru niti pronicljivosti. Jezgra jezika se vraća u bijeli šum, što dovodi do kaosa.

Treći rajh je slika nametnute, obvezne komunikacije, čijoj nasilnosti odgovara njegova tvrdnja o jednakosti. Ovdje jezični stroj iscrpljuje cijele sfere stvarnosti, jer su imenice sve iste, mehanički masovno proizvedene, poput montažnih zgrada u znanju koje ne ostavlja prostora za bijeg.

 Sve pauze su ukinute, zauzete. Stanka, odnosno odsutnost riječi, postaje bojno polje za riječi i njihovu vojnu agresiju; imenice iz rječnika, projicirane na ekran, zastave su zabodene u osvojenoj zemlji.

Projekciji će prethoditi simbolična radnja u kojoj nekoliko figura oživljava ceremoniju u kojoj se “pali” jezik. Zvuk koji prati instalaciju, skladatelja Scotta Gibbonsa, bit će apodiktičan.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije