Puccinijev operni dragulj: Tosca premijerno na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

0
A. G. Z.
Puccinijev operni dragulj: Tosca premijerno na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Press povodom premijere opere “Tosca”

Jedna od najizvođenijih opera na svjetskim pozornicama, omiljena Tosca Giacoma Puccinija, ponovo se vraća na sarajevsku scenu. Narodno pozorište Sarajevo s ponosom je najavilo ponovno izvođenje Puccinijevog dragulja premijerno 22. oktobra, s prvom reprizom u ponedjeljak, 24. oktobra. 

'Pred publikom je jedno od najvećih djela svjetske muzičke literature. Postaviti na pozornicu ovaj biser operne umjetnosti, za svaku teatarsku kuću je više nego izazovno, rekao je Dino Mustafić, direktor Narodnog pozošta Sarajevo na press-konfernciji povodom izvođenja ovog opernog komada.  

U režiji uvaženog gosta iz Splita Gorana Golovka i pod dirigentskom palicom maestra Ive Lipanovića gledat ćemo uzbudljivu predstavu u kojoj nam stvarnost, kako globalna tako i regionalna i lokalna, nameće tematsku i idejnu slojevitost ove priče.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Katarina Kikić Marić, nova Tosca na bh. sceni: Veselim se svakom tonu kojeg trebam otpjevati

Katarina Kikić Marić, nova Tosca na bh. sceni: Veselim se svakom tonu kojeg trebam otpjevati

'Iz ljubavi i poštovanja ovu predstavu posvećujemo našem ubijenom kolegi, ukrajinskom umjetniku. Ministarstvo kulture i informacione tehnologije Ukrajine saopćilo je kako su ruske snage u Hersonu ubile Jurija Kerpatenka, glavnog dirigenta Hersonskog muzičko-dramskog pozorišta. Odbio je da učestvuje u koncertu kojeg su okupatori planirati održati zajedno sa saradnicima u filharmoniji, kako bi pokazali takozvano "poboljšanje mirnog života" u Hersonu. Nakon što je Jurij Karpetanko odbio saradnju sa okupatorima, ruski vojnici su ga upucali u njegovom domu, kazao je Dino Mustafić. 

Sopranistica koja već mjesecima uvježbava ovu zahtjevnu pjevačku i glumačku rolu je Katarina Kikić Marić, solistica Opere NPS. Ona je ranije za portal Radiosarajevo.ba izjavila da je rad na operi Tosca započeo je još u proljeće. Komplekstna uloga koja zahtijeva ogroman angažman u glasovnom, glumačkom, umjetničkom i emotivnom smislu. 

"Čini se da je ta uloga došla prirodno. Tosca od pjevačice zahtijeva visoku emotivnu, tehničku i vokalnu zrelost. U prvom činu uloga je lirska i odiše zaljubljenošću. Ali već na početku drugog čina dešava se Toscin prvi susret sa Scarpiom i tu počinje drama koja se produbljuje. To je uloga koja zahtijeva psihofizičku spremnost i puna je emotivnih zamki. Tosca je žena zaljubljena, strastvena, koja voli intenzivno i do kraja, ali zbog ljubavi i kako bi odbranila svoju čast, mora izvršiti ubistvo. To su trenuci koje mi je bilo teško preživjeti. Na momente sam sebe pitala kako bih reagirala da sam se uistinu našla u takvoj situaciji", kazala je Kikić Marić. 

 Umjetnički direktor Opere Leonardo Šarić kazao da kako je cijeli proces koji je trajao mjesecima bio jako iscrpan i 'mislim da će se na premijeri vidjeti da smo napraviti izvrstan posao'.

Dirignet Ivo Lipanović govorio je o saradnji sa ansamblom ističući da Sarajevska filharmojija ima izuzetno težak zadatak.

"Ovo je među četiri ili pet najtežih opera ikad napisanih u opernoj literaturi i oni se s tim nose sjajno. Vrlo su benevolentni, vrijedni i mislim da će pokazati sav raskoš talenta. To su iskonski glazbenici koji su uvijek spremni za lijepu saradnju, poručio je Lipanović. 

Reditelj Goran Golovko smatra da će publika biti vrlo zadovoljna.

'Uhvatili smo se u koštac s jednim od najvećih djela svjetske operne literarture i prilagodili je našoj stvarnosti znajući gdje živimo i šta nas sve tišti i tereti', poručio je Golovko.

Tosca -Muzička drama u 3 čina

Praizvedba: Rim 14.1.1900.
Kompozitor: Giacomo Puccini
Libreto: (Prema Sardou) Illica i Giacosa
Dirigent: Ivo Lipanović
Režiser: Goran Golovko
Scenograf: Josip Lovrenović
Kostimograf: Mladen Radovniković
Scenski Pokret: Dajana Zilić
Šef Hora: Danijel Žontar
Korepetitori: Aida Mušanović-Arsić / Bakir Samardžić
Inspicijent-asisetent Režije: Gordan Simić
Dizajn Svjetla: Moamer Šaković
Suflerka: Aida Džebo

Lica / Cast

Floria Tosca - Katarina Kikić Marić
Mario Cavaradossi - Amir Saračević
Barun Scarpia - Ivan Šarić
Cesare Angelotti - Denis Isaković
Crkvenjak - Ivica Šarić
Spoletta - Ileš Bečei
Sciarrone - Leonardo Šarić
Ključar - Josip Katavić
Pastir - Hana Salihović

Djeca / Ministranti - Andro Boban, Dora Grgić, Marta Agatić, Jan Čolo, Andrej Čupović, Vedran Andrić, Kristina Vanovac, Elena Jerman, Boris Josipović, Nikola Milošević, Elena Stipić, Melika Ganić

Hor Opere Narodnog Pozorišta Sarajevo

Orkestar Sarajevske Filharmonije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije