Večeras: Opera Prodana nevjesta uz Katarinu Kikić u glavnoj roli

0
Radiosarajevo.ba
Večeras: Opera Prodana nevjesta uz Katarinu Kikić u glavnoj roli
Foto: Velija Hasanbegović / Katarina Kikić i Ileš Bečei u operi Prodana nevjesta

Prilika da uživate uz izvrsnu komičnu operu Prodana nevjesta, pruža se večeras  (3. 3. 2022.) kada će, s početkom u 19,30 biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. 

Sarajevska sopranistica Katarina Kikić tumačit će noseću rolu u večerašnjoj podjeli, a sa njom će scenu dijeliti Marko Kalajanović, Zana Staniškovska, Latif Močević, Amila Ravkić, Ileš Bečei, Amir Saračević, Ivan Šarić, Jasmin Bašić, Melisa Hajrulahović-Tomić i Dejan Kajević

Prodana nesvjesta je komična opera u tri čina, češkog kompozitora Bedřicha Smetane. Jubilarno sarajevsko uprizorenje odlikuje se originalnom i duhovitom režijom Jelene Bosančić. Uz soliste i hor Opere NPS, glumce i gimnastičare, nastupit će i orkestar Sarajevske filharmonije a operom će ravnati maestro Josip Šego.

Obavljena 20. kolektivna dženaza za žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu

Obavljena 20. kolektivna dženaza za žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu

„Prodana nevjesta komična je opera u tri čina, koja je čest gost glazbenog repertoara europskih kazališta. Smetana se prihvatio libreta Karela Sabine i nastala je snažna narodna opera s jednostavnim tipiziranim likovima. Tradicija skupnog pučkog muziciranja i radost igre traje od uvodnog takta do finala. Iako prepuna elemenata češkog folklora zahtijeva jedno modernije čitanje. Radnja kao da pripada nekoj od filmskih formi (sitcom, sapunica…) koje kad gledamo znamo tko je dobar, a tko loš, te kako će se sve završiti. Sve je na neki način unaprijed određeno, predestinirano. Scenografija je filmski set tj. predimenzionirana filmska klapna koja dominira scenom, te nam pruža razne mogućnosti tumačenja prostora. Pojedini dijelovi opere snimaju se uživo, te publika biva uvučena u ambijent kino dvorane. Likovi su vješte komične bravure koje se nađu u zapletima šekspirijanskog tipa.“ (Jelena Bosančić)

Starogrčka tragedija Car Edip na savremen način

Dramsku predstavi Car Edip dramatičara Sofokla, čiju adaptaciju i režiju potpisuje slovenački redatelj Diego De Brea pogledajte u petak, 4. 3. 2022. godine u 19:30 sati. Dramaturginja predstave je Džejna Hodžić, scenografiju potpisuje Diego De Brea, kostimograf je Blagoj Micevski.
U predstavi igraju: Izudin Bajrović, Mediha Musliović, Emir Fejzić, Dino Bajrović, Damir Čobo i Damir Mašić.

“Car Edip” je jedna od najznačajnijih antičkih grčka tragedija, prvi put izvedena oko 429. godine p.n.e. Pripada ciklusu triju tebanskih drama, kojem još pripadaju drame “Edip na Kolonu” i “Antigona”.

Dramska predstava Car Edip realizirana je u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS.

Nasmijte se uz Nušićevu Protekciju

Uvijek aktuelnu Nušićevu Protekciju u savremenom čitanju reditelja Kokana Mladenovića, publika će moći pogledati, u subotu 5. 3. 2022. godine u 19:30 sati. Adaptaciju teksta i songove potpisuje Milena Bogavac, kompozitorica je Irena Popović Dragović, dramaturginja Džejna Hodžić, saradnica za scenske pokrete Amila Terzimehić.

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić.

Duboko verujem da bi Branislav Nušić, da je mogao da piše zajedno s nama, u potpunosti odobrio ovaj dramaturški postupak, jer neke vrste izmena čine da se sačuva sama suština jednog dramskog dela. A ona nije u tekstu izgovorenom sa scene, već u ideji koja se komunicira s publikom. Nadam se da će publika to umeti da prepozna, jer pozorište nije tu da nas zabavlja, već da postavi dijagnoze društvenih obolenja...A malo ko je bio bolji društveni dijagnostičar, od mog cenjenog kolege Branislava Nušića. Sto godina kasnije, njegova društvena dijagnoza ostala je ista. Promenili su se samo protokoli lečenja, odnosno: pozorišni jezik kojim se ta dijagnoza izražava.“ (Milena Bogavac)

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti putem e-maila: boxoffice.nps@gmail.com ili putem web stranice: www.nps.ba.

Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati.
Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00 – 11:30 i 15:30 – 19:30 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije