Bookstan: Drugi dan festivala donosi prave poslastice za ljubitelje književnosti

1
Radiosarajevo.ba
Bookstan: Drugi dan festivala donosi prave poslastice za ljubitelje književnosti
Foto: Buybook / Oficijelni vizual Bookstan 2022

Međunarodni festival književnosti Bookstan otvoren je danas u 11 sati, a ove godine obilježava sedmo izdanje po redu. Svi programi održavaju se u unutrašnjoj bašti knjižare Buybook u Radićevoj ulici.

O programu koji nas očekuje, 7. jula 2022. godine, obavijestio nas je Buybook.

Njihovo saopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti: 

Ministar Adnan Delić prezentirao proteklih 365 dana: 'Imamo razloga da budemo zadovoljni'

Ministar Adnan Delić prezentirao proteklih 365 dana: 'Imamo razloga da budemo zadovoljni'

Press konferencija povodom Bookstana
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Press konferencija povodom Bookstana

"11:00 – predstavljanje romana "U jarku" Slađane Nine Perković u razgovoru autorice i Marije Pejić.

Da li živimo u "ludoj" stvarnosti ili su njeni junaci bolesne osobe? Ta zamka stvarnosti i jeste neka vrsta autorkine opsesije, jer gradeći nam kroz priču stvarnost upravo onakvom kakva jeste, ona nas tjera da se sudarimo sa njenom apsurdnošćui da počnemo razumijevati iščašenu logiku njenih junaka – da se samo pomoću apsurda može nositi sa ovom i ovakvom stvarnošću. Njeni junaci su obilježeni užasom vremena koji je nemoguće preraditi i oblikovati u nešto smisleno. Oni žive u nekoj vrsti postapokaliptičnog svijeta koji nije ni uništen ni spasen, nego razrušen i raščaran, ali nam se uz njen majstorski crni humor ipak malo lakše nositi sa tim spoznajama.

12:00 – predstavljenje knjige "Ponovno otvaranje muslimanskih umova" Mustafe Akyola u razgovoru s prevodiocem Mirnesom Kovačem.

"Mnogo više od odbrane tolerancije i razuma, knjiga 'Ponovno otvaranje muslimanskih umova' vodi svoje čitaoce na jedno uistinu ugodno i prosvjetljujuće putovanje kroz islamsku teologiju i pravo. Akyol je brilijantno duhovito i rječito, napisao knjigu neporecive postojanosti i snage argumenta. Ova knjiga bi trebala biti obavezna literatura za svakog ozbiljnog studenta islama ili muslimanskog svijeta."

KHALED ABOU EL FADL, ugledni profesor prava, Pravni fakultet, Univerzitet Kalifornija, Los Angeles, UCLA

13:00 – predstavljanje romana "Disomnije" makedonskog autora Igora Stanojoskog u razgovoru s Matejem Vrebcem.

Glavni lik romana Disomnije je dvadesetdevetogodišnji pisac u usponu koji živi u Lavovu. Nakon izbijanja revolucije na Majdanu i usložnjavanja političke situacije u Ukrajini, njegova dugogodišnja veza s novinarkom Nastjom nađe se u krizi. U potrazi za inspiracijom i mirom nakon nemilih događaja, on se vraća u rodnu Makedoniju koju je napustio prije jedanaest godina. Odlazi u malo planinsko selo, a ono što tamo zatiče daleko je od idile koju je priželjkivao. U Disomnijama se isprepliću porodična i politička drama, a Stanojoski se veoma uspješno poigrava žanrovima romanse, trilera i psihološkog romana.

14:00 – Stanje opsade – projekcija filma i predstavljanje knjige – "Daraya: A Library Under the Bombs The Book Collectors of Daraya" u razgovoru autorice Delphine Minoui i Johna Freemana.

Delphine Minoui (Paris, 1974) nagrađivana je autorica i novinarka koja ponajviše piše o Bliskom istoku. Majka joj je Francuskinja, a otac Iranac. Živjela je i radila u Iranu, Iraku, Afganistanu, Libanu i Egiptu. Trenutno boravi u Istanbulu, gdje radi kao dopisnik lista Le Figaro. Osim predanosti novinarstvu, za koje je dobila nagradu Albert Londres 2006. godine, napisala je i šest knjiga, uključujući Tripoliwood, I'm writing you from Tehran i The book collectors of Daraya, koja govori o skupini sirijskih aktivista koji su oformili tajnu biblioteku tokom četverogodišnje opsade Daraye.

16:00 – predstavljanje knjige "Kućni ljudi" Almina Kaplana u razgovoru sa Srđanom Sekulićem.

Na prvim stranicama svog dnevnika, Almin Kaplan je zasadio sjemenke paradajza. Na zadnjim stranicama knjige, on će već zrele paradajze pobrati i spremiti za ručak. Može li biti jednostavniji okvir toka i smjene godišnjih doba koji su detaljno opisani na ovim stranicama. 'Kućni ljudi' su, naime, pisani u toku proljeća i ljeta 2021. godine. Istini za volju, zbog jezične korektnosti, treba reći da se u tekstu ne spominje paradajz, nego kavada kako se ovaj rajski plod zove u Kaplanovoj Hercegovinu. U knjizi je opisan svakodnevni život pisca i njegove porodice okupljenih oko kuće u Dubravama kod Stoca. To je isti onaj krajolik u koji je pisac smjestio događaje svojih romana i kratkih priča, tako da "Kućni ljudi"donose novi, dublji uvid u njegov književni svijet. Ovo je knjiga koju su udruženim snagama pisali Kaplan pjesnik i romansijer Kaplan, možda njegova najvažnija knjiga do sada.“

Semezdin Mehmedinović

19:00 – predstavljanje knjiga "Tri knjige" Marka Vešovića i "Razgovori s Markom" Almina Kaplana. U program će učestvovati oba autora.

20:30 –predstavljanje romana "Izvinjenje" u razgovoru autorice Eve Ensler i Rade Borić.

V, bivša Eve Ensler (Scarsdale, New York, 1953) američka je dramaturginja, autorica, izvođačica i aktivistica, dobitnica nagrade Tony. Autorica je međunarodnog bestselera, svojevrsnog izdavačko-pozorišnog fenomena, Vaginini monolozi, koji je osvojio nagradu Obie, objavljen na skoro pedeset jezika i izvođen u više od sto četrdeset zemalja. Izvanredno i originalno, Izvinjenje je akutni preobražavajući pogled na to kako, iz rana seksualnog zlostavljanja, možemo početi nanovo izranjati i zacjeljivati. Revolucionarno je i od svakoga od nas zahtijeva hrabrost, poštenje i oprost", navodi se u saopćenju Buybooka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije