BKC najavljuje koncert klavirskog trija u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba
BKC najavljuje koncert klavirskog trija u Sarajevu
FOTO:BKC / Plakat koncerta

U okviru koncertne sezone klasične muzike JU "Bosanski kulturni centar KS“ najavljuje koncert Klavirskog trija u kojem će se publici predstaviti talentovane umjetnice i dobitnice mnogobrojnih nagrada na takmičenjima u BiH i inostranstvu.

Na ovom koncertu nastupiti će Sonja Marković na klaviru, Sonja Vojvodić na violini i Lidija Paulin na violončelu.

Koncert Klavirskog trija  će se održati u subotu, 30. oktobra 2021. godine u 19, 30 sati, u Galeriji JU BKC KS.

Umjetnice će kroz pomno odabrana djela publiku povesti na muzičko putovanje koje će započeti kompozicijom Klavirski trio u G - duru, KV 496, Wolfganga Amadeusa Mozarta. Muzička kritika ovog bezvremenskog kompozitora svrstava u red najgenijalnijih kompozitora svih vremena.

Jedan je od trojice glavnih predstavnika bečke klasike. Zatim će biti izvedeno djelo Klavirski trio br.39 u G - duru "Gypsy", Hob. XV:25 koje je komponovao Joseph Haydn, austrijski kompozitor i dirigent, te jedan od najplodnijih i najistaknutijih kompozitora klasičnog perioda u muzici.

Uz W. A. Mozarta i L. van Beethovena smatra se najznačajnijim predstavnikom bečke klasike. Spada u rad najslavnijih kompozitora na evropskoj muzičkoj sceni s kraja 18. vijeka. Po značaju upoređivan je sa Williamom Shaekspearom u književnosti.

Ulaznice za koncert se mogu preuzeti besplatno na blagajni JU BKC KS od srijede, 27. oktobra 2021. dok će se na dan koncerta prodavati po cijeni od 7 KM.

Publika će koncertu moći prisustvovati uz pridržavanje epidemioloških mjera. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije