BKC najavljuje koncert klavirskog trija u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba
BKC najavljuje koncert klavirskog trija u Sarajevu
FOTO:BKC / Plakat koncerta

U okviru koncertne sezone klasične muzike JU "Bosanski kulturni centar KS“ najavljuje koncert Klavirskog trija u kojem će se publici predstaviti talentovane umjetnice i dobitnice mnogobrojnih nagrada na takmičenjima u BiH i inostranstvu.

Na ovom koncertu nastupiti će Sonja Marković na klaviru, Sonja Vojvodić na violini i Lidija Paulin na violončelu.

Koncert Klavirskog trija  će se održati u subotu, 30. oktobra 2021. godine u 19, 30 sati, u Galeriji JU BKC KS.

Pokrenuta inicijativa da most na Otoci nosi ime ubijenog Farisa Pendeka

Pokrenuta inicijativa da most na Otoci nosi ime ubijenog Farisa Pendeka

Umjetnice će kroz pomno odabrana djela publiku povesti na muzičko putovanje koje će započeti kompozicijom Klavirski trio u G - duru, KV 496, Wolfganga Amadeusa Mozarta. Muzička kritika ovog bezvremenskog kompozitora svrstava u red najgenijalnijih kompozitora svih vremena.

Jedan je od trojice glavnih predstavnika bečke klasike. Zatim će biti izvedeno djelo Klavirski trio br.39 u G - duru "Gypsy", Hob. XV:25 koje je komponovao Joseph Haydn, austrijski kompozitor i dirigent, te jedan od najplodnijih i najistaknutijih kompozitora klasičnog perioda u muzici.

Uz W. A. Mozarta i L. van Beethovena smatra se najznačajnijim predstavnikom bečke klasike. Spada u rad najslavnijih kompozitora na evropskoj muzičkoj sceni s kraja 18. vijeka. Po značaju upoređivan je sa Williamom Shaekspearom u književnosti.

Ulaznice za koncert se mogu preuzeti besplatno na blagajni JU BKC KS od srijede, 27. oktobra 2021. dok će se na dan koncerta prodavati po cijeni od 7 KM.

Publika će koncertu moći prisustvovati uz pridržavanje epidemioloških mjera. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije