Bitef Dance Company sarajevskoj publici predstavio poseban baletni izraz

Radiosarajevo.ba
Bitef Dance Company sarajevskoj publici predstavio poseban baletni izraz
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Balet Fest Sarajevo sinoć je na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo donio plesnu predstavu Macbeth

Balet Fest Sarajevo sinoć je na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo donio plesnu predstavu Macbeth rađenu prema djelu Williama Shakespearea u produkciji Bitef Dance Company iz Beograda.

Koreografiju potpisuje Miloš Isailović, muziku Draško Adžić i scenografiju Jasmina Holbus.

Umjetnička direktorica Balet Festa Sarajevo Edina Papo je rekla da produkcija Macbetha predstavlja nastavak repertoarne politike Bitef Dance Company da publici predstavi nove pravce razvoja plesnog teatra kroz koreografske inscenacije velikih djela svjetske književnosti.

“Ovo je Shakespeareova “najkraća tragedija”. U pitanju je intrigantna priča koja se prenosi u savremeni, minimalistički teatarski izraz”, rekla je Papo.

Istaknuto je da je Bitef Dance Company iz Beograda doprinio formiranju nove stabilne publike za savremeni baletni izraz koji je metafizika, kao pokret se osjeća iznutra.

Hrabar škotski general Macbeth prima proročanstvo od tri vještice da će jednog dana postati kralj Škotske. Ambiciozni Macbeth ubija kralja Duncana i preuzima škotski tron. Nakon ubistva, pun je osjećaja krivnje i paranoje. Prisiljen je da počini sve više i više ubistava kako bi zaštitio sebe od neprijatelja i sumnje, te ubrzo postaje tiranski vladar. Krvoproliće i građanski rat ubrzo će odvesti Macbetha u ludilo i smrti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije